İstanbul Üniversitesi Doku Bilgi Bankası Sorumlusu Doktor Fatma Oğuz, Melis için uygun iliğin ABD'de bulunduğunu açıkladı.
Melis Akbaş için Amerika'da bulunan uygun iliğin geçen hafta sonu ileri bir uyum seviyesinde olduğunun tespit edildiğini belirten Oğuz, "Tedavi eden merkez ve nakil yapacak hekimin de bu vericiyi uygun bulması sonucu vericinin kök hücresinin getirtilme işlemi başlatıldı. Nakil merkezinin uygun gördüğü bir tarih belirlendikten sonra bu işlem gerçekleşecek. Kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını düşünüyoruz.” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında gerçekleştirilecek ve Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesinin ilk adımı olan ‘Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü'nün imza törenine katıldı. Törenin ardından Müezzinoğlu basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Melis Akbaş ile ilgili 'vericilerin doku tiplemesi yapılamıyor' şeklinde haberlerin yer alması üzerine İstanbul Üniversitesi Rektörü'nü aradığını söyledi. Bugün doku tiplemelerini yapan kurumların üniversite merkezleri olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Rektörümüz bu anlamda bütçe yetersizliği nedeniyle son günlerde doku tiplemesi yapamadıklarını dile getirdi. Ancak bir hayırsever vatandaş bulabilirlerse yapabileceklerini ifade ettiler.
Ben de kendilerine 100 bin liralık yardım yapacak bir hayırseverin pazartesi bu bağışı yapacağını ifade ettim. Geçtiğimiz pazartesi isminin açıklanmasını istemeyen bağışçımız İstanbul Üniversitesi'ne 100 bin liralık bağışını yaptı. Sağlık Bakanlığı bütçesinden buraya böyle bir bütçe aktarma prosedürümüz yok. Ama o anlamda bizim kamuoyuna söylediğimiz 100 bin liralık yardım bağış olarak yapıldı.” diye konuştu. Melis için uygun donör bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Müezzinoğlu, "Bildiğim kadarıyla Amerika'dan bir donörle ilgili olumlu bir değerlendirme yapıldı.” karşılığını verdi.
Melis Akbaş'ın Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gördüğünü ve İstanbul Üniversitesi kemik iliği bankası tarafından da yurtiçi ve yurt dışı verici taramasının yapıldığını belirten İstanbul Üniversitesi Doku Bilgi Bankası Sorumlusu Doktor Fatma Oğuz ise şunları söyledi: "Almanya'da 10'da 9 bir vericisi bulunmuştu, fakat bu vericinin vazgeçmesi üzerine başka ülkede çok daha uyumlu bir vericiden ileri test istemiştik.
Geçen hafta sonu öğrendik ki ileri bir uyum seviyesine çıktı. Tedavi eden merkez ve nakil yapacak hekimin de bu vericiyi uygun bulması sonucu vericinin kök hücresinin getirtilme işlemi başlatıldı. Nakil merkezinin uygun gördüğü bir tarih belirlendikten sonra bu işlem gerçekleşecek. Kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını düşünüyoruz. Nakil merkezi bu vericiyi uygun olarak değerlendirdi. Verici Amerika'dan.” (CİHAN)