Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikon protezlerin çevresinde zamanla çevresinde bir zar gelişir. Buna biz plastik cerrahlar “kapsül” ismini veririz. Aslında kapsül, vücuda yerleştirilen her cismin çevresinde oluşur. Diz, omuz, eklem protezlerinin çevrinde de kapsül oluşumu görülür. Meme büyütme ameliyatı olan bazı kişilerde bu kapsül zamanla daha sert, kalın bir zar halini alır. Bu durum memelerde sertlik, şekil bozuklukları ve ağrıya yol açar. Bu tablo, “kapsül kontraktürü” olarak isimlendirilir.
Kapsül kontraktürüne rastlanma riski yüzde 15 civarındadır. Görülme nedeni ile ilgili teoriler mevcutsa da, tek bir sebep yerine birden fazla faktöre bağlı oluşabileceği üzerinde durulmaktadır. Semptomlar, sertlik hissi ve hafif rahatsızlıktan başlayarak, şiddetli ağrı ve asimetriye kadar uzanabilir.
Meme Büyütme Ameliyatlarından Sonra Kapsül Kontraktürünü Önlemek İçin
Meme büyütme ameliyatı sırasında pudrasız eldiven kullanmak, meme protezlerinin “no touch” tekniği ile yerleştirmek, implantın uygun antibiyotik solüsyonla yıkanması, hematom ve seroma oluşumundan kaçınılması, meme glandı ile implantın temasından kaçınmak kapsül kontraktürü oluşumunu önlemede tüm plastik cerrahların dikkat ettiği koşullardır.
Kapsül Kontraktürünün Tedavisi
Kapsül kontraktürünün ağırlık derecesine göre 1’den 4’e kadar evrelendirmesi vardır. Evre 1 ve 2’de ameliyat gerekmez. Ancak hastanın ağrı hissetmeye başladığı, asimetrilerin görüldüğü evre 3 ve 4’te meme protezinin çevresinde oluşan kapsül kontraktürünün protez çıkarılarak temizlenmesi, implantın yerleştirildiği planın değiştirilmesi, protezin yenilenmesi ve yağ enjeksiyonu ile kontraktürün yumuşatılması gibi yöntemler mevcuttur. Hangi hastada hangi yöntemin kullanılacağı, hastaya ve kontraktürün evresine göre değişiklik gösterebilir.
www.drcigdemunal.com
https://www.instagram.com/drcigdemunal
https://www.facebook.com/drcigdemunal