KADIN

Meme Enfeksiyonlarına Dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Koç, meme enfeksiyonlarını anlattı.

Meme Enfeksiyonlarına Dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Koç, meme enfeksiyonlarını anlattı.

Meme enfeksiyonları en sık olarak 18-50 yaş arası kadınlarda oluşmaktadır, günümüzde eskiye oranla daha az görülmektedir. Meme enfeksiyonlarını 1- emziren kadınlarda, 2- diğer kadınlarda oluşan enfeksiyonlar olarak iki gruba ayırabiliriz. Emziren annelerde görülen meme enfeksiyonları en sık olarak emzirmenin ilk altı haftasında görülür; daha sonraları da oluşabilir. Hijyen kurallarına daha iyi uyulması sayesinde günümüzde daha az görülmektedir. Emziren kadınlarda meme enfeksiyonunun ilk semptomları ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyettir. Genel kırıklık hali, ateş ve başağrısı oluşabilir..

Emzirme esnasında meme başında çatlaklar, kızarıklıklar, sızlama olursa hemen tedbir alınmalıdır. Memenin belli bir bölgesinde sütün yeterli boşalamamasına bağlı şişlik oluşursa bu kısımda da enfeksiyon ve apse oluşabilir.

Memelerde enfeksiyon veya apse şüphesi oluşur ise en kısa sürede bir genel cerraha başvurmak gereklidir. Emziren annelerde bebeğe zarar vermeyecek antibiotikler başlanarak, emzirme kesilmeden tedavi uygulanabilir. Enfeksiyon olduğunda iltahaplanmış sütün sağılarak boşaltılması önemlidir, bu sayede bir apse oluşmasının önüne geçilebilir. Sütle bebeğe geçebilecek az sayıdaki bakteriler mide asidi ile öldürüleceği için bebeğe zarar vermezler. Gecikmiş vakalarda veya bazen antibiotik başlanmış olduğu halde enfeksiyon gerilemeyerek apse oluşabilir. Bu durumda bu apsenin drene edilmesi yani açılarak boşaltılması gereklidir.

Emzirmeyen kadınlarda da meme enfeksiyonu gelişebilir. Bu enfeksiyonlar en sık meme başı civarında oluşur. Meme enfeksiyonu oluşan kadınların çoğu yirmili yaşların sonunda ve 30 lu yaşların başlarında ve %90’ı sigara içen kadınlardır. Sigara içen kadınlarda meme başı altındaki süt kanallarında hasarlanma oluştuğu ve bunun sonunda da enfeksiyon meydana geldiği düşünülmektedir. Bu duruma periduktal mastrit denir ve meme başı bölgesinde ağrı, kızarıklık ve bazen de şişlik ile kendisini gösterir. Bu enfeksiyon genellikle uygun antibiotiklerle geçer ama eğer süt kanalında hasarlanma oluşmuşsa tekrarlar. Eğer sık tekrarlamalar oluşuyorsa hasta kanal ya da kanalların çıkartılması için operasyon gerekebilir.

Büyük memeli bazı kadınlarda da meme alt kısım derisinde kızarıklıklar, pişikler veya enfeksiyonlar oluşabilir. Bunun sebebi bu bölgenin daha sıcak, daha terli olması ve bakteri ve mantarların üremesine daha uygun hale gelmesidir. Böyle enfeksiyonlar oluştuğunda antibiotikli veya mantara karşı kremler kullanılır. Bu bölgeler mümkün olduğu kadar kuru ve temiz tutulmalıdır. Buralara talk pudrası sürmek doğru değildir. Bu bölgelerde oluşan pişiklerin aslında mantar enfeksiyonu olduğunu bilmek ve doktora görünerek uygun ilaçları kullanmak gereklidir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler