Daily Mail'in internet sitesindeki habere göre, İngiltere'de bu hafta uygulanmasına başlanılan test, avurtların çeperlerinden alınan DNA örneklerinin incelenmesiyle yapılıyor. Testte, östrojen hormonuyla ilgili 10 enzimdeki genetik aktiviteye bakılıyor.
Uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmanın meme kanseri riskini artırdığı biliniyor. Alınan örneklerden, enzimlerin östrojeni yaşam boyunca kontrol altında tutmada ne kadar iyi çalıştığına bakılıyor.
Testte, kadınlardan birkaç kaşık gargarayı ağızlarında 30 saniye kadar çalkaladıktan sonra bir kaba boşaltmaları isteniyor. Gargaranın, ağızdan test için gerekli, yeteri kadar hücre aldığı belirtiliyor.
Oncovue adı verilen test, kadınlarda bu hastalığa yakalanma riskini ve yaşamlarının hangi döneminde yakalanabileceklerini gösteriyor. Testte, kadınların yaşamlarının üç dönemindeki (44 yaşın altı, 45-54 yaş arası ve 55 yaşın üstü) riske bakılıyor.
Testte yüksek risk altında görülenlerin, düzenli olarak mamografi çektirmeye çok daha erken yaşlarda başlaması tavsiye ediliyor.