HABER

Meme kanseri tanısında ''Sintimamografı'' cihazı Türkiye'de

Şüpheli dokunun karakteri hakkında ayrıntılı bilgi verebildiği için meme kanseri tanısında önemli katkı sağlayan "Dilon-sintimamografi" cihazı, Türkiye'de ilk kez Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hizmete girdi.

Meme kanseri tanısında ''Sintimamografı'' cihazı Türkiye'de

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünlü, yaptığı açıklamada, kanser hastalarının sayısının her geçen gün arttığını, kanserin tüm dünya ülkelerinde en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. Kanser türlerinde özellikle kadınlarda görülme sıklığı en fazla olan ve geç tanı konulduğunda ölümcül seyredebilen meme kanserinden korunma, tanı ve tedavi yöntemlerinde önemli gelişmeler olduğunu dile getiren Ünlü, "Sintimamografi cihazı Türkiye'de bir ilk. Henüz başka bir merkezde bulunmuyor. Avrupa'da bu cihazı kullanan 3. merkez olduk" dedi.

TANIYA YARDIMCI OLUYOR

Cihazın, "özellikle meme kanserinde, diğer inceleme yöntemlerinde şüpheli bulguları olan hastalarda tanıya yardımcı olduğunu " ifade eden Ünlü, "Uygulama, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca belirlenen Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yer alıyor. Bu nedenle hastalar, herhangi bir ücret ödemek zorunda değiller" diye konuştu. Ünlü, cihazın özellikle meme kanseri gibi önemli bir sağlık sorununa özgü geliştirildiğinin altını çizerek, "Mamografide gördüğümüz anatomik detayların hücresel aktivite yönünden değerlendirilmesi sağlanıyor. Yani, metabolik olarak aktif olan kanser dokularının ayırt edilmesini sağlıyor. Mamografide kimi zaman lezyonların kötü huylu olup olmadığı konusunda şüpheye düşebiliyoruz. Ama bu cihaz, yüksek bir çözünürlüğe sahip olduğu için sağladığı ek bilgilerle bize daha doğru tanı koyma olanağı veriyor." dedi.

Ünlü, "cihazda çekim için radyoaktif bir madde kullanıldığından, mamografide olduğu gibi 40 yaşın altındaki doğurganlık çağındaki kadınlara çok gerekmedikçe uygulanmasını istemediklerini" kaydetti.

(AA)

En Çok Aranan Haberler