ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının yüzde 30'a düşürülmesi için yurt genelinde tarama programı başlatıyor.
Edinilen bilgiye göre, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan 'meme kanseri'nde erken teşhisin çok önemli olduğunu bildiren Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, il sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, kadınların meme taramasından geçirilmesi talimatını verdi. Ünüvar, öldürücü özelliği olması nedeniyle çok önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanserde erken teşhis ve tanının çok önemli olduğunu kaydetti. Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Ünüvar, "Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan 'meme kanseri' ile toplumsal düzeyde mücadelenin ana amacı meme kanserine bağlı ölüm hızının düşürülmesidir. Bunu sağlayabilmek için etkinliği kanıtlanmış tek yöntem ise 'mamografi ile tarama' dır" dedi. Kanserin artan önemi ve maliyetinin erken teşhis ve tanıyı ön plana çıkardığını ifade eden Necdet Ünüvar, taramanın etkili olması, yani meme kanseri görülme sıklığının yüzde 30'a düşürülmesi için hedef nüfusun yüzde 70'ten fazlasının taramaya katılmasının gerekli olduğunu kaydetti. Ünüvar, Türkiye'de, kanser kontrol programının bir parçası olan meme kanseri ile mücadele çalışmalarının çok önemli olduğunu belirtti.
Bu arada, Ünüvar imzasıyla gönderilen genelgeye göre, 50-69 yaş grubu kadınlar mamografi meme taramasından geçirilecek. Mamografi filmleri iki radyoloji uzmanı tarafından ve birbirinden bağımsız olarak değerlendirilecek. Her iki uzmanın önerileri de dikkate alınacak. Tarama çalışmalarında planlama, kayıt, istatistik ve değerlendirmelere özel önem verilecek. Kadınların aralıklı olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalarının sağlanması amacıyla da bilgiler verilecek.