1. Alkolle vedalaşın !
Yapılan tüm çalışmalar, alkol tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ne kadar alkol, ne kadar risk? Günde 2-5 kadeh tüketen kadınların riskinin, hiç alkol almayanlara göre 1,5 kat arttığı bilinmektedir
2. Konu sigara olunca; bırakan kazanır !
Meme kanseri ile sigara arasındaki direk bağlantı net olarak ortaya konamadıysa da, araştırmacıların iddiası, erken yaştan itibaren sigara içen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğudur. Sigaranın sadece meme kanseri değil aynı zamanda akciğer kanseri içinde tanımlanmış en ciddi etken olduğunu unutmamak gerekir.
3. Aktif olun.
Fizik aktivite meme kanseri riskini azaltır. Haftada 75 ila 150 dakika yürüyen bir kadının, meme kanseri olma riskinin % 18 azaldığı bildirilmektedir. Düzenli yapılan egzersiz hem kilo kontrolü sağlar, hem de riski azaltır. Amerikan kanser derneği meme kanseri riskini düşürmek için kadınlara günde 45- 60 dakikalık bir egzersizi haftada en az 5 gün olarak önermektedir.
4. Ailesel riskiniz hakkında bilgi sahibi olun.
Kişisel veya ailesel meme kanseri öyküsü riski arttırır. Eğer ailenizde meme kanseri olan bir yakınınız varsa bunu doktorunuza söylemelisiniz. Meme kanserlerinin bir kısmının ailesel olduğu bilinmektedir. Anneniz veya kardeşiniz meme kanseri olursa, siz de meme kanseri olacaksınız demek değildir ancak ailesel meme kanseri riski varsa, ileri tetkikler ve testler yapmak ve özel takip gerekebilir.
5. Mümkünse uzun dönemli hormon tedavilerinden uzak durun.
Uzun dönem hormon replasman tedavisi görmekle meme kanseri arasındaki bağlantı çalışmalarla ortaya konmuştur. Özellikle kombine olarak yapılan östrojen + progesteron birlikte tedaviler riski daha fazla arttırır. İlaçların kesilmesini takiben 5 sene içinde risk düşer. Hormon tedavisi mamografilerin tanısal hassasiyetini de düşürür. Eğer menopoz sonrası hormon tedavisi yapılacaksa, doktorunuzla diğer kişisel ve ailesel risklerinizi birlikte gözden geçirmeniz gerekir.
6. Memelerinizi her ay kontrol edin.
Her ay memelerinizi kontrol etmeniz belki meme kanseri riskinizi azaltmayacaktır ancak erken tanı sağlar. Tanı ne kadar erken olursa, tedavi o kadar kolay olur; memeyi almak gerekmez. Kendi kendinize muayene etmeyi öğrenmek için ilgili sayfamıza bakabilirsiniz.
7. Yağdan fakir gıdalar tüketiniz.
Yağdan fakir beslenmek, sadece obesite riskini değil, meme kanseri riskini de azaltır. Meme kanseri gelişiminde östrojen hormonunun önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Yağ dokusu östrojen hormonu üretir ve bu özellikle menopoz sonrası önemli bir risk oluşturur. Gıdalarla alınan yağ miktarıyla meme kanseri arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalarda çelişkili sonuçlar bildirilmektedir ancak obesite ile ilgili yapılan bütün çalışmalar meme kanserindeki önemli rolünü ortaya koymaktadır.
8. Mamografi çektirmeyi ihmal etmeyiniz.
Kendi kendinize muayene gibi, mamografinin de önleyici bir etkisi olmayabilir ancak erken tanı için bu çok önemlidir. Çünkü mamografi, tümörün kitle oluşturup ele gelmesinden çok önce tanı koydurur.
9. Erken yaşta çocuk sahibi olun; mümkünse...
Hiç çocuk sahibi olmamak veya ilk çocuğunu geç yaşlarda doğurmak meme kanseri riskini arttırır.
10. Çocuğunuzu uzu süreli emzirin.
Gebelik sırasında ve sonraki emzirme döneminde aylık adet dönemlerine bağlı hormon aktivitesi durduğundan meme kanseri riski de azalmaktadır. Bu veriler erken menopoz sonrası düşen riskle de uyuşmaktadır.