HABER

Meme kanserine karşı 10 beslenme önerisi

Sağlıklı ve dengeli beslenmek hayatın her aşamasında büyük önem taşıyor.

Meme kanserine karşı 10 beslenme önerisi

Sağlıklı ve dengeli beslenmek hayatın her aşamasında büyük önem taşırken, hele de son yıllarda artış gösteren meme kanseri ile mücadelede çok daha öne çıkıyor. Meme kanserinden korunmak,tedaviden daha etkili sonuç almak için bazı yiyeceklerden uzak durmak, bazılarını ise bol bol tüketmek gerekiyor. Çünkü vücutta yağ oranı arttığında kanserin yayılma ihtimali de yükseliyor. Şişmanlık kansere davetiye çıkarıyor.


Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, "Meme kanseri olmuş kişinin kilo alımı ve bununla birlikte vücut yağ oranının artması diğer memede kanser görülme riskini de artırabiliyor. Bu nedenle hedef, yağlanmayı azaltırken aynı zamanda kişinin vücut ihtiyaçları doğrultusunda vücut savunma sistemini de düzgün işletecek besin maddelerini ona vermek” diyor. Diyetisyen Turanlı, meme kanserine karşı 10 beslenme önerisini mynet.com'a anlattı.


ŞEKER, PİRİNÇ VE BEYAZ UNDAN KAÇININ

Rafine şeker, pirinç ve beyaz un başta olmak üzere beyaz gıdalar kanser riskini artırıyor. Rafine şeker tüketimine son vermek, pirinç ve beyaz un yerine de bulgur ve tam buğday unundan yapılmış ekmek tüketmek gerekiyor. Beslenmeye özen göstermek, ideal kiloda kalmak ve katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durmak meme kanserinden korunmada çok önemli.


GÜNDE 2 BARDAK YEŞİL ÇAY

Yeşil çay içerdiği polifenoller sayesinde çok güçlü bir antioksidan ve vücut yağ oranının azalmasına yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar yeşil çayın, içeriğindeki kateşinler sayesinde kanser riskini azalttığını ortaya koyuyor. Günde 2 fincan yeşil çay içmeniz faydalı. Ayrıca kuşburnu, ıhlamur, rezene gibi bitki çaylarını da tüketebilirsiniz.


HAFTADA 2 KEZ BALIK

Her yaş için sağlık vaadeden balık, meme kanserinde yayılmayı önlüyor. Somon, ton, uskumru ve sardalya gibi balıklar Omega 3 yağ asidi içeriyor. Omega 3 yağ asidi ve EPA tümör oluşumu riskini azaltıyor. Haftada 2 defa deniz balığı tüketmek önemli. Kızartma zararlı olduğundan fırında ya da buğulama olmalı.


SEBZE-MEYVE ÇOK ÖNEMLİ

Antioksidan yönünden zengin sebze ve meyveler meme kanseriyle mücadelede önemli rol oynuyor. Her gün mutlaka sebze ve meyve tüketmeli ancak mevsim sebze-meyvesi olmasına dikkat etmeli. Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, pancar, tere, roka, turp, siyah üzüm, karadut, kiraz, böğürtlen, kayısı, şeftali, bal kabağı, maydanoz, soğan ve sarımsak antioksidan yönünden zengin.


BAKLAGİLLERSİZ OLMAZ!

Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, hem protein hem de vitamin ve mineraller açısından son derece zengin olan kurubaklagillerin haftada 2-3 kez tüketilmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Yeşil ve kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller anti-kanserojen madde içeriyor.


AZ YAĞLI ÜRÜNLERİ TÜKETİN

Düşük kalsiyum ile beslenen kadınlarda meme kanseri riski artıyor. Süt, yoğurt, peynir ve süt ürünleri kalsiyum açısından zengin besinlerden. Yağsız veya yarım yağlı olarak kullanıldığında hem kilo artışından hem de kanserden korunma açısından yarar sağlıyor. Tam yağlı ürünlerden kaçınmalı.


OMEGA-3 AÇISINDAN ZENGİN BESLENİN

Enerji alımını azaltıp, vücut yağ yüzdesini ideal seviyelerde tutarak meme kanseri riskini azaltmak mümkün. Menopoz sonrası fazla yağ tüketen kişilerin, daha az yağ kullanmaya başlaması ile meme kanseri riski de azalıyor. Yağ grubu içinde omega-3 açısından zengin beslenmek de kanser riskini düşüren etkenler arasında yer alıyor.


ETİ KISITLAYIN

Dokularda olumsuz etkileşime girerek kanser oluşumunu artırıcı etki gösteren bazı besinlerden özellikle uzak durulması gerekiyor. Kırmızı et yerine beyaz eti tercih etmeli. Kızartmalar, tütsülenmiş ve tuzlanmış salamura etler ile mangalda pişirilen etler de zararlı.


SARIMSAĞI DOĞRU TÜKETMELİ

Sarımsağın içeriğindeki sülfürlü bileşikler bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kansere karşı koruyor. Araştırmalar sarımsağın meme kanserine yakalanma oranını düşürdüğünü ortaya koyuyor. Ancak sarımsağı doğru tüketmek, hazır toz sarımsak yerine çiğ sarımsak tercih etmek gerekiyor aksi halde sadece tadından faydalanmış oluyorsunuz. Sarımsağı yemeklerinize rendeleyerek günde birkaç diş ilave edin.


HAVUÇ, KABAK, KARNABAHAR

Yapılarında bulunan lignan, özellikle menopoz sonrasındaki kadınlarda anti östrojenik etki göstererek kanser oluşum riskini azaltıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, havuç, kabak ve karnabaharın yanısıra tam tahıllı besinler, susam tohumu, sarımsak, sızma zeytinyağı, kayısı, şeftali, armut, üzüm, balkabağı ve kirazın da lignan açısından zengin olduğunu belirtiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler