Universal Ege Sağlık Hastanesi, Konak Belediyesi ve Meme Kanseriyle Savaşım Derneği işbirliğiyle 'Universal Meme Okulu' projesini hayata geçirdi.
'Universal Meme Okulu' Projesi, meme kanseriyle mücadele gününde Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, Universal Ege Sağlık Hastanesi Direktörü Dr.Ulvi Ünal, uzman hekimler, Meme Kanseriyle Savaşım Derneği Başkanı Yrd.Doç.Dr.Gülay Oyur Çelik’in katıldığı basın toplantısı ile duyuruldu.
Proje, meme kanserinin tedavisi için hayati önem taşıyan erken teşhis konusunda duyarlı ve bilinçli bir toplum oluşturup, kadınlara meme kanserinin önlenebilir ve erken teşhisinde de tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlatmayı amaçlıyor.
'Her ayın 10’u, 10 dakika' sloganı ile kadınların her ayın 10’unda kendi kendine 10 dakika elle meme muayenesi yapmalarını ve bu hastalığa karşı duyarlılık oluşturmayı hedefleyen eğitimlerle kadınlar, meme kanseri öncesi, tedavisi ve sonrası hakkında bilgilendirilecek.
Universal Ege Sağlık Hastanesi Direktörü Dr.Ulvi Ünal, Universal Meme Okul projesinin bir yıl boyunca süreceğini belirterek, “Meme kanseri tüm dünyada çok yaygın, dünyada her 8 kadından biri bu hastalığa yakalanıyor. Bunun için meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenen Ekim ayında çeşitli etkinlikler yaparak kadınları bilinçlendirilmeye çalışacağız” dedi.
Ünal, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Universal Hastaneler Grubu olarak geçtiğimiz yıl İstanbul’da başlattığımız Meme Okulu’nu, şimdi İzmir’de hayata geçiriyoruz. Meme Okulu’nda kadınlara meme kanserini tanıtacak, kanser işaretleri hakkında bilgi verecek, kendi kendine muayene öğretecek ve risk unsurlarını anlatacağız. ‘Her Ayın 10’u, 10 dakika’ sloganıyla kadınlara yaptığımız, kendi kendini muayene çağrısı, projemizin temel unsurlarından birini oluşturuyor. Meme kanserinin erken teşhisle önlenebilir bir hastalık olduğunu öğreterek, meme kanserinin kadınlar için korkulu bir rüya olmaktan çıkartacağımıza inanıyorum. Kadınların kendi memelerini kontrol etmeleri en önemli basamak. ‘Meme’ kelimesi tabu değildir. Özellikle kadınlarımızın memelerine dokunması gerektiğinin üzerine gideceğiz. Konak Belediyesi’nin de dağıtacağı broşürlerle 50 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Kadınlara ulaşıp eğitim vermemizde bize destek olan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a çok teşekkür ediyoruz.”
Meme kanserinden korunmak için erken teşhisin hayat kurtardığına dikkati çeken Universal Ege Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Gürkan Avcı da, kadınların yılda bir kez muayene olması gerektiğine dikkat çekti ve "Kadınların yılda bir kez genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmeleri, 40 yaşın altındaki her kadının yılda bir kez meme ultrasonu, 40 yaşın üstünde ise mamografi çekilmeleri gerekiyor. Ayrıca her ay, adetlerinin 10’uncu günü 10 dakika kendi kendine elle meme muayenesi yapmaları haline bu hastalıktan korunmaları veya erken evrede yakalandıklarında kurtulmaları mümkün” dedi.
Universal Meme Okulu kurucusu ve Genel Cerrrahi Uzmanı Op.Dr.Cem Yılmaz, hastalığın kadının fiziki ve ruhsal durumunu, sosyal ilişkilerini, hatta hayatının tümünü etkilediğini ifade etti.
Yılmaz, “Kadınlar bu hastalığın erken teşhis ile kolaylıkla tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun yeterince bilincinde değiller. Bizler ‘ayıptır konuşulamaz’ tabusunu kırarak bu hastalığı konuşulabilir hale getirmek, insanların kendi kendine elle meme muayenesini yapmak için memelerine dokunmaları için bir adım attık. Türkiye’de ilk kez sadece bu alanda eğitim verecek olan okulumuzu kurarak büyük bir eksiği gideriyoruz. ‘Bana olmaz’ anlayışından uzak ‘erken teşhis’ ile hayat kurtaracak bir projenin öncüsü olduk. Önümüzdeki dönemde daha da gelişip büyüyecek Universal Meme Okulu projesinin birçok kadının hayatını değiştireceğine inanıyorum” diye konuştu.
Meme Kanseriyle Savaşım Derneği Başkanı Yrd.Doç.Dr.Gülay Oyur Çelik, meme kanseri konusunda daha geniş kitlelere ulaşmak için bu tür bilinçlendirme eğitimlerinin önemine dikkat çekerek, “Dernek olarak her ayın ilk Perşembe günü Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Konak Belediyesi’nin Prof.Dr.Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde üyelerimizle bir araya geliyoruz. Bu konudaki güncel bilgileri ve deneyimlerimizi paylaştığımız toplantılarımıza kanser tedavisi görenler başta olmak üzere bütün kadınları davet ediyoruz” dedi.
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan da, toplumu bilinçlendirmenin önemine dikkat çekerek, “Toplumsal şiddet, terör gibi bu olayı ciddiye almalıyız. Toplumun yüzde 10-15’lik bir kesimini ilgilendiriyor. Erken tanı ile büyük ölçüde çözüm bulunabilen bir konu. O nedenle topluma bir ışık yakmak adına öncelikle toplumu aydınlatmak gerekli. Kentin dış çeperlerinde kalmış kesimi de unutmamak gerekli. Bu konudan hiçbir şekilde haberdar olmayan kadınlarımız da aydınlatılacak. Çorbaya tuz katmak gerektiğinde de halk sağlığı için, sağlıklı bir gelecek için, toplumsal aydınlanmaya katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Konak Belediyesi olarak kadın sağlığı konusunda böylesine önemli bir projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Tartan, 50 bin haneye broşür dağıtarak İzmirli kadınları bu konuda bilinçlendirmeye katkı koyacaklarını sözlerine ekledi.
Universal Ege Sağlık Hastanesi’nin Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Onkoloji uzmanları tarafından verilecek eğitimler Konak Belediyesi’ne bağlı Kültür Merkezleri’nde ve semt merkezlerinde düzenlenecek. Tüm vatandaşların ücretsiz olarak katılabileceği eğitimlerin, önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi.
Universal Meme Okulu ile ilgili detaylı bilgiye www.memeokulu.com adresli web sitesinden ulaşmak mümkün olacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz