KADIN

Memede saptanan kitleleriniz varsa işte izlemeniz gereken noktalar!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Dağlar bugünkü yazısında meme kanserini erken teşhiste kullanılan en önemli görüntüleme testi olan mamografi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Memede saptanan kitleleriniz varsa işte izlemeniz gereken noktalar!

Memede saptanan kitleler için izlenecek yol sırasıyla meme muayenesi, 40 yaş altı için meme ultrasonu, 40 yaş üstü için mamografidir. Hekim tarafından ihtiyaç duyulan hallerde meme MRI her yaşta istenebilir.

Mamografi hakkında bilinmesi gerekenler

MAMOGRAFİ NEDİR?

Meme kanserini erken teşhiste kullanılan en önemli görüntüleme testidir. X ışınları yoluyla memenin görüntülenmesidir. Amerikan Radyoloji Birliği 40 yaş üstü kadınlarda tarama amaçlı her yıl çekilmesini önermektedir. Kişiye özel durumlar değerlendirilerek mamografi çekilmesi aralığı hekim tarafından değiştirilebilir. Risk faktörleri varlığında 30 yaşta mamografi çekimi başlayabilir.

2

RADYASYON DOZU YÜKSEK MİDİR?

Günümüz teknolojisinde mamografi cihazlarının radyasyon dozu ihmal edilebilir düzeydedir. Yararı ise çok fazladır. Meme muayenesi ile ele gelmeyen, hatta ultrason ile tespit edilemeyen küçük kitleleri veya süt kanalındaki değişiklikleri mamografi saptayabilir.

1

MAMOGRAFİ ÇEKİMİNE ENGEL DURUMLAR VAR MIDIR?

-Daha önce meme küçültme veya silikon protez ile büyütme yapılmış olması mamografi çekimine engel değildir.
-Gebelikte çok gerekli değilse yapılmaz.
-Risk faktörü yoksa 40 yaş altı önerilmez.

MAMOGRAFİ İLE KANSER GELİŞİMİ ARASINDA İLİŞKİ VAR MIDIR?

Mamografi çekilirken alınan radyasyon dozu uzun bir uçak yolculuğunda alınan dozdan fazla değildir.

5

DİJİTAL MAMOGRAFİ NEDİR?

Elektronik ortamda elde edilen görüntüler yüksek çözünürlüklü programlar yardımı ile değerlendirilmeye alınır. Bu programlar ile büyütme, ölçüm yapılması ve görüntü kalitesinin ayarlanması gibi birçok işlem yapılabilir. Radyasyon dozu daha düşüktür. Dijital ortamda kayıt yapılabildiği için farklı zamanlarda çekilen filmler karşılaştırılabilir. Arşivlenebilir ve farklı hekimlere konsültasyona gönderilebilir.

Doç. Dr. Gül Dağlar
Web: www.guldaglar.com/
İnstagram: https://www.instagram.com/drguldaglar/

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler