Menemen İsmet İnönü Mahallesi’nde 1975 yılından bugüne kadar hizmet veren, ancak ihtiyaca cevap veremediği için yerine yenisi yapılacak olan Kazım Karabekir Camisi'nin temel atma töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti. Caminin temelini atan CHP’li Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, “Biz hizmetlerimizi yaparken birilerine yaranmak için değil, insanımızı sevdiğimiz için yapmışızdır” dedi.
Menemen Belediyesi ile Kazım Karabekir Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği işbirliğinde yenilenen caminin temel atma törenine Kaymakam Mustafa Gürdal, Belediye Başkanı Tahir Şahin, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili Hilmi Kurtoğlu, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri yöneticileri, siyasi partilerin ilçe başkanları ve yöneticileri, muhtarlar, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende yaptığı konuşmada; camilerin bakımı ve temizliğini görev edinmekle kalmayıp, Menemen’in ihtiyaç duyulan her bölgesinde yeni camiler kurulmasına destek verdiklerini belirten Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, “1999’dan buyana iyi hizmetler verdiğimizi düşünüyoruz. Vatandaşımız da bunu böyle takdir etmiş. Biz hizmetlerimizi yaparken birilerine yaranmak için değil, insanımızı sevdiğimiz için, görevimizin sorumluluğu gereği yapmışızdır. Biz yaratılanı, yaratandan ötürü seviyoruz” dedi.
MENEMEN’DE MİNARESİZ CAMİ KALMADI
Şafak Camisi’ni güzel bir görünüme kavuşturmak için geçmiş dönemdeki belediye meclis üyeleri ile birlikte risk aldığını anlatan Başkan Şahin, Bahçelievler Camisi'ndeki Kur’an Kursu’nun kaba inşaatını gerçekleştirdiklerini, Menemen’de minaresiz cami bırakmamak adına Günerli Camisi’ne minare kazandırdıklarını, Bozalan Köyü Camisi’ne minare yapılması için de çalışmaların sürdüğünü söyledi. 2 bin kadar vatandaşın yaşadığı Ulukop’ta Menemen Belediyesi tarafından 20 gün önce yeni bir cami inşaatına başlandığını da açıklayan Başkan Şahin, “Allah kısmet ederse, temelinden kubbesine kadar bu camimizi de bitirecek ve Ulukentli hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız” diye konuştu.
İlçe merkezindeki cenazelerin kalktığı Mahkeme Camii'nde yapacakları düzenleme için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gittiklerinde, 2 yıl sonuç alamadıklarını ifade eden Şahin, “İki yılın sonunda korkusuzca kazmayı vurduk ve bugünkü o güzelliği yaşattık. Sonrasında ne yazık ki birileri şikayet etti ve mahkeme sonucunda 6 ay ceza aldık. Bu 6 aylık ceza, bizim inancımıza olan ceza değil, ödüldür. Bir kez daha olsa, bir kez daha yaparım” dedi.
37 YIL SONRA YENİSİ YAPILACAK
Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan törende konuşan ve 22 yıldır Kazım Karabekir Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanlığı’nı yürüten Abdülbaki Gülbakan, şöyle konuştu: “1975 yılında 150 metrekare alanda inşa edilen camimiz, mahalle nüfusumuz artınca yeterli gelmedi. Dernek yönetimi ve mahalle sakinleri olarak Belediye Başkanımızı ziyaret ettik ve bizlere ne gerekiyorsa yapacağına dair söz verdi. Eski binamızın yıkımını gerçekleştiren, yeni binamızın projesini ve su basmanına kadar temelini üstlenen, zemin kat kolonlarını da atan Belediye Başkanımız Tahir Şahin’e teşekkür ediyor, sayın Kaymakamımız ve iş adamlarımızın da desteklerini bekliyoruz.”
Dernek Başkan Yardımcısı Seyfettin Erben ise, modern bir cami inşaatı gerçekleştirildiğini söyleyerek; içerisinde Kur’an kursu, taziye evi, yemekhane, mutfak, morg, gasilhane, dernek odası, kütüphane bulunan, çift minare ve şerefli, asansörlü, altında iki dükkan olan yeni caminin en kısa zamanda bitirilmesi için hayırseverleri göreve çağırdı.
İsmet İnönü Mahalle Muhtarı Ömer Leke ise konuşmasında, verdiği sözün arkasında durarak cami inşaatına önemli katkılarda bulunan Belediye Başkanı Tahir Şahin’e şöyle seslendi: “İnsan o ki; dünyada bıraka bir eser. Bırakmayanın yerinde yeller eser. İnsanda güzel olan yüzdür. Yüzde güzel olan gözdür. İnsanı insan yapan, ağzından çıkan sözdür. Sayın Başkanım Tahir Şahin ve emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılarımı sunarım.”
CAMİLER SADECE İBADETHANE DEĞİLDİR
Menemen’deki 69 Cami’den birisi olan Kazım Karabekir Camisi’nin temel atma töreninde konuşan İlçe Müftüsü İsa Solmaz da, “Camilerin yapımı, yaşatılması, müminlerin boynunun borcudur” dedi.
Kuş yuvası gibi yapılan mekanlara cami denilemeyeceğini, en küçük caminin 2.5 dönüm alanda kurulması gerektiğini ifade eden Solmaz; camilerin sadece namaz kılınan mekanlar olmadığını, içerisinde insanları rahatlatan kütüphane, çay ocağı gibi mekanlar olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “İslamda hayat cami merkezlidir. Önce cami yapılır, ondan sonra yerleşim merkezleri onun etrafında kümeleşir. Dolayısıyla biz aslımıza dönerek, eğitim yuvalarını camilerin etrafında bulundurma mecburiyetindeyiz. Gençlerimizi, yetişkinlerimizi bu caminin etrafında konuçlandırmalı, onlara yer vermeliyiz. Ailenin her bireyi camiye geldiği zaman kendisini eğlendirecek, vakit geçirecek, bilgilendirecek bir mekana sahip olma mecburiyetindedir.”
Menemen Kaymakamı Mustafa Gürsal ise, “Temeli atılan camimizin, sadece insanlarımızın ibadetini yapıp ayrıldığı değil, bir araya gelerek dertleştiği, konuştuğu, taziyesini kabul ettiği, Kur’an öğrendiği mekan olması sevindirici bir gelişme. Özellikle dernek başkan ve yöneticilerimize, Belediyemize ve bundan sonra katkı koyacak hayırseverlerimize çok teşekkür ediyorum. Mübarek cuma gününde bu hayırlı hizmetin ülkemize, Menemen’imize, İnönü Mahallemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Menemen Müftüsü İsa Solmaz’ın duaları eşliğinde kurban kesilmesi ve protokol tarafından cami temeline ilk harcın atılması ile tören sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz