Washington - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yeni Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı belirlerken pek çok kriterin gözönünde bulundurulduğunu ve "memlekete hizmetin" temel ölçü olduğunu belirtirken, bunun dışındaki tartışmaların, "modern çağı yakalamış Türkiye'ye yakışmayacağını" söyledi.
IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere ABD'de bulunan Babacan, Washington'daki Türk gazeteciler için bir basın toplantısı düzenledi.
Babacan, ABD'ye gelen heyette yer alan Durmuş Yılmaz'ın belirlenmesindeki kriterlere ilişkin bir soru üzerine, "Pek çok kriteri gözönünde bulundurduk. Birikimi, eğitimi, İngilizcesi, ekonomik felsefe bakımından programa inancı temel kriterlerdir.
Açıkçası Merkez Bankası Başkanı veya herhangi bir atama için, aile, akraba üzerinden yorum yapılmasını doğru bulmuyorum. Şahsın kendisi haricinde tartışmalar fayda getirmez. Güvendiğimiz ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dikkat edecek bir kişi olması yeterlidir. Diğer tartışmalar bizi bağlamaz" dedi.
Babacan, Türkiye'de insanları farklı kategorilere sokmanın kimseye fayda getirmeyeceğini belirterek, "Biz insana, insan olduğu için değer veririz. Modern çağı yakalamış Türkiye'ye bunlar yakışmaz. Ölçümüz, memlekete hizmettir" diye konuştu.
Ali Babacan, Türkiye'nin Avrupa Birliği emeline karşı bazı kesimlerin bulunduğu yönündeki bir başka soruya karşılık, "Hiçbir uç kesim ve çevrenin, reform sürecinin önüne geçmesi, yavaşlatması mümkün değil. Yeter ki toplum olarak reform sürecine sahip çıkalım" dedi.
Şemdinli olaylarında savcının görevden alınmasının AB sürecini etkileyebileceği yönündeki bir soru üzerine Babacan, terörle mücadele yasasının uzun çalışmalar sonunda açıklandığını ve dikkat edilen en temel ilkenin özgürlük alanında, demokratik açılımda asla geri adım atmamak olduğunu vurguladı. Babacan, "Demokratik açılımlar, sadece hükümetin değil, devletin bütün kurumlarınındır" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin IMF'de az hissesinin olmasının, borçlanma maliyetlerine de yansıyan bir unsur olduğunu belirten Babacan, 0.46'lık bir kota bulunduğunu, yeni ekonomik verilere göre bunun 0.21 kadar artırılması yani 0.67'ye çıkarılmasının istendiğini kaydetti. Bu konunun IMF ilkbahar toplantıları çerçevesinde de ele alındığını ve
Türkiye gibi Kore, Çin ve Meksika'nın da payının artırılmasına sıcak bakıldığını belirten Babacan, "Bu Türkiye açısından sevindirici bir şey" dedi.
Bu arada IMF'nin 2009 yılı toplantıları için Doha ve Kahire ile birlikte İstanbul'un da aday olduğunu söyleyen Babacan, kararın, Haziran ayı sonunda veya bir sonraki toplantıların yapılacağı Singapur'da açıklanabileceğini belirtti.
Petrol fiyatlarındaki artışa ilişkin bir soru üzerine Babacan, "artışın Türkiye'de ekonomik büyüme ve enflasyona etkisi son derece sınırlı" dedi. Ali Babacan, hızlı artışın, ithalat rakamları ve dış ticaret dengesine, ayrıca cari açığa etkisi olabileceğini ifade etti.