Bir dönemin en gözde mesleği olan hatta evlenmek isteyen gençlerde, kız ailesi tarafından aranan kriterlerden biri olan memurluk eski cazibesini biraz yitirmiş olsa da son yıllarda yeniden göze girmeye başladı. Peki devlette memur olabilmek için ne yapmak gerekiyor? Devlet memuru olabilmek için hangi kriterler aranıyor. Devlete memur olarak atanabilmek için bir öğretim kurumundan mezun olduktan mezunları ile (lisans) ise ayrı olarak Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılırlar. Kamu personeli Seçme Sınavı (KPSS) Lisans genellikle Temmuz aylarında, Kamu Personeli Seçme Sınavı- Önlisans-Ortaöğretim sınavı ise Eylül ayında yapılır.
Öncelikle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na en üst öğrenim düzeyiniz itibariyle katılmanız ve buradan elde edeceğiniz puanlar ile A grubu kadrolar için kamu kurum ve kuruluşlarının ilanlarını, B grubu kadro veya pozisyonlar için de ÖSYM ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak ilanları takip etmeniz gerekmektedir.
Devlet memurluğu için en çok bilinen 2 kadro türü vardır. Bunlardan A Grubu kadroları özel bir mesleğe yönelik olup KPSS’nin ardından ek sınav ile seçilir. B Grubu Kadrolar ise KPSS’nin ardından elektronik sistemle seçilir ve tercihler sonrasında adaylar k sınav olmaksızın doğrudan yerleştirilir.
(A) grubu kadrolar; mesleğe KPSS’nin ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı (yazılı ve/veya sözlü) ile yardımcı (stajyer) olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. (Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb)
(B) grubu kadrolar ise; kariyer meslek olarak anılan meslekler dışında kalan diğer kadrolar olarak tanımlanmıştır. (Örneğin, mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru, VHKİ vb.) Bu kadrolara ilk defa atanacak personelin KPSS’ye girerek ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.