YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Memur-sen’den 8 Mart Açıklaması

Memur-Sen Muş İl Başkanı Feyat Asya, günümüzde kadınların uğradıkları eşitsizlik ve ayrımcılığın halen devam ettiğini...

Memur-Sen Muş İl Başkanı Feyat Asya, günümüzde kadınların uğradıkları eşitsizlik ve ayrımcılığın halen devam ettiğini belirterek, kadınların taleplerinin sürekli gündemdeki yerini koruduğunu vurguladı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü medeniyle yazılı bir açıklama yapan Memur-Sen Muş İl Başkanı Feyat Asya, her 8 Mart’ta, kadınların sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik talep ve önerilerin kadın-erkek toplumun her kesiminden dile getirildiğini, ancak gerçekçi adımlar atılmadığını söyledi. Asya “Gerçek anlamda hak ettiği değeri İslamiyetle elde eden kadın, geçen zaman içinde kavram kargaşası ve hayatına eklenen sözde kural ve dayatmalarla hakkını aramak zorunda bırakılmıştır. Kadınların uğradığı eşitsizlik, haksızlık ve ayrımcılıklar bir an önce son bulmalıdır. Memur-Sen olarak sendikacılık anlayışımız, özelde kamu çalışanlarının haklarını korumak ve savunmak genelde ise her türlü haksızlığa karşı mücadele etmek, temel insan hak ve özgürlüklerinden yana taraf olmaktır” dedi.

“EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAYATINDAKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR”

Feyat Asya, çalışma hayatında hak ettiği oranda yer bulamayan kadınlara karşı getirilen kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini kaydederek, “Yasa ve yasak koyucuların dayattığı, kadınları eğitim ve çalışma hayatından uzak tutan uygulamalardan vazgeçilmelidir. Bunlardan biri de kadınlara getirilen başörtüsü yasağıdır. İnandığı için başını örtmek isteyen ve bu şekilde hem eğitim almak hem de çalışma hayatında yer almak isteyen kadınların önündeki bu engel en kısa zamanda kaldırılmalıdır. Memur-Sen olarak kamuda kılık-kıyafet özgürlüğü talebimizi ortaya koyan, ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyamıza gösterilen ilgi ve atılan 12 milyon 300 bin imza da bu yöndeki taleplerin haklılığını bir kez daha ortaya koymaktadır. Başörtüsü yasağı dayatmasıyla kadınlara karşı eşitsizlik ve adaletsizlik yapılmaktadır. Bu yasak aynı zamanda kadın kadına eşitsizliktir, kadın-erkek eşitliğine de aykırıdır. Kadına karşı şiddeti önlemek için çalışma yapan ve yasa çıkaran devletin, başörtüsü yasağı ile kendi uyguladığı şiddetten vazgeçme zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir” diye konuştu.

“KAYIT DIŞI KADIN İSTİHDAMI ÖNLENMELİDİR”

Kayıt dışı istihdamın önemli bir bölümünü oluşturan kadınların iş güvencesine yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade eden Asya, “Bu yöndeki yasaların uygulanması için de titizlik gösterilmelidir. Özel sektörde, işe kolay alınıp, kolay çıkarılacak işgücü olarak görülen kadına karşı uygulanan bu adaletsizliği gidermek ve engel olmak devletin sorumluluğu içindedir. Kadına karşı pozitif ayrımcılık sağlayan Anayasa değişikliğine öncülük eden Memur-Sen olarak, gerçekleşen bu değişikliğin hayatın her alanında yaygın biçimde uygulanması çağrısında bulunuyoruz. Göstermelik yerine kalıcı uygulamalar yapılmalı, gelip geçici, gündem oluşturma amaçlı çalışmalardan vazgeçilmelidir. Kadınların çalışma hayatında gerek kamu, gerekse özel sektörde, doğum izni, süt izni gibi haklarını kullanması güvence altına alınmalı, bu konudaki istismar ve engellemelerin önüne geçilmelidir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler