ANKARA (İHA) - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi memurlar Maliye'nin yeniden yapılanmasını protesto için Maliye Bakanlığı'na yürüdü.
BES üyesi 100 kadar memur Emekli Sandığı önünde toplanarak, "Yeniden yapılanma adı altında tasfiyeye hayır" yazılı pankartı açarak, Milli Müdafaa Caddesi'nden Maliye Bakanlığı'na yürümek istedi. Milli Müdafaa Caddesi'nde önlem alan emniyet güçleri memurların pankartlarla yürümelerine izin vermedi. Güvenlik Şube Müdürü İsmail Baş, memurlara, yaptıkları eylemin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na yakırı olduğunu belirterek ikazlarına uyulmaması durumunda gözaltına alınacakları uyarısında bulundu. Bunun üzerine memurlar pankartları indirerek yürümeyi kabul etti. BES üyesi memurlar Maliye bakanlığı'na kadar "Sadaka değil toplu sözleşme", "Zafer direnen emekçinin olacak" gibi sloganlar atarak yürüdü. Maliye Bakanlığı önünde grup adına BES Genel Başkanı Bülent Kaya bir açıklama yaptı.
Kaya, sermayenin ihtiyaçlarına uygun olarak kurumların yeniden yapılandırılmaya çalışıldığını ifade ederek çalışanların kendi aralarında rekabet oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Bülent Kaya, "Sosyal Güvenlik Reformu düzenlemeleri ile sosyal güvenlik kurumlarının daire başkanlığı haline getirilmesi, emeklilik yaşının kademeli olarak 68'e çıkarılması, prim ödeme gün sayısının yükseltilmesi ve emekli maaş hesaplama oranlarının düşürülmesi hedeflenmekte, bugün işçilerin değerleri ile kurulan SSK hastaneleri tasfiye edilmek üzere Sağlık Bakanlığı'na devredilmekte ve sağlık hizmetleri hızla özelleştirilmeye gidilmekte" dedi.
BES Başkanı Kaya, Maliye, Sayıştay, DİE gibi sendikalarının örgütlenme alanına giren pek çok kurumda yeniden yapılanma çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, "Kurumlarda yürütülen yapılanma çalışmaları ağırlıklı olarak Maliye'de kendisini göstermekte, vergi tahsilatı işini özelleştirmeyi, vergi sisteminin değiştirilmesini ve maliye çalışanlarından yaklaşık 10 bin kadronun iptal edilmesini öngören gelir idaresinin yeniden yapılandırılması çalışmalarının fiili uygulamaları işyerlerinde kendini hissettirmektedir" diye konuştu.
TÜSİAD'ın yeniden yapılandırma çalışmalarında pilot kurum olarak Maliye'yi tespit ettiğini ifade eden Kaya, Maliye'nin yeniden yapılandırılmasında TÜSİAD'ın rol oynadığını iddia ederek "Oysa halkın ve kurum çalışanlarının talepleri doğrultusunda yapılanma için Büro emekçileri muhatap alınmalıdır" dedi. Kaya, şöyle konuştu:
"Milli Emlak Daire Başkanlığı'nda sürgün tehdidi, dairelerin birleştirilmesi, yer değiştirilmesi adı altında norm kadro uygulaması, çalışanları köleleştirilen toplam kalite yöntemine geçilmesi, çalışanlar arasında statü ve unvanlar arasında çalışma ortamının yaratılmaya çalışılması, izin genelgeleri ile haklarının kısıtlanmaya çalışılması fiili uygulamaların başlıcalarıdır".
Ankara Defterdarı'nın sendikalarını hedef göstererek iş barışını bozduğunu da söyleyen Kaya, Defterdarın görevden alınmasını istedi. Kaya şöyle konuştu: "Maliye çalışanları olarak haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Taleplerimizin kazanıma dönüşmesi için mücadele edeceğiz. Taleplerimizin takipçisi olacağız". Yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.