Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikabo'nın (BASK) yaptığı "Memur, Zammı Sorguluyor" anketinde memurların yüzde 80.2'si toplu görüşmelerin içeriğini bilmiyor. Görüşmelerde, memurların yüzde 81.82'si ise memurlar lehine bir kazanım elde etmeyi beklemiyor. Sendaların faaliyetlerinden memnun olmayan memurların büyük bölümü de sendika değiştirmeyi veya sendikadan ayrılmayı düşünüyor.
BASK'ın toplu görüşme sürecine ilişkin memurlar arasında yaptığırdığı anket sonuçlarına göre, memurların yüzde 82.71'i yetkili sendikaların toplu görüşmelerde kapsam dışına çıkarak süreci kötü kullandığını düşünüyor. Çalışanların, yüzde 90.62'si de toplu görüşmelerde kapsam dışı konuların gündeme getirilmesine göz yuman hükümeti de samimi bulmuyor. Kamu çalışanlarının yüzde 69.3'ü ise mali hakların toplu görüşmelerin son güne bırakılması ile pazarlık sürecinin zayıfladığını düşünüyor.
Ankete göre, memurların yüzde 64.43'ü herhangi bir memur sendikasına üyeliği bulunuyor. Memurların yüzde 46.91'i siyasi görüşüne göre üye olacağı sendikayı belirlerken, yüzde 30.72'si arkadaş hatırı, yüzde 18.36'sı da hak ve çıkarlarını korumak için sendikalı olmaya karar veriyor.
MEMURLAR, SENDİKALARDAN BİRLİK İSTİYOR
Memurların yüzde 91.64'ü, hükümetle toplu görüşmeye oturan yetkili sendikaların ortak taleplerle masaya oturması durumunda hükümetin üzerinde daha etkili olacağına inanıyor. Çalışanların, yüzde 91.82'si toplu görüşmelerin seçim öncesi yapılması olması durumunda sonucun çok daha iyi olacağını savunurken, yüzde 52.46'sı ise yetkili sendikaların seçim öncesinde iktidarın prim yapmasını önlemek için masaya oturmadığını düşünüyor.
Çalışanların yüzde 87.43'ü sendikaların toplu görüşme masasına hazırlıklı gitmediğine inanıyor. Görüşmelerde, memurların yüzde 81.82'si memurlar lehine bir kazanım elde etmeyi beklemiyor. Yüzde 86.41'i de sendikaların grev ve toplu sözleşme hakkı için çaba göstermediğini düşünüyor.
HER ÜÇ MEMURDAN BİRİ SENDİKADAN AYRILMAK İSTİYOR
120 YTL'lik artıştan vazgeçilme nedeni olarak ise IMF'nin sıcak bakmaz düşüncesini olarak gösterildi. Toplu görüşme sonrasında ortaya çıkan rakamı ise olumsuz olarak değerlendirdi. Yetkili sendikaların en düşük memur maaşını 816 YTL'ye yükseltilmesi talebini ise memurlar yetersiz buldu. 816 teklifinden sonra ise sendika üyesi olan memurların yüzde 41.56'sı sendika değiştirmeyi, yüzde 30.31 ise istifa etmeyi düşünüyor.
ANKA