Nevşehir’de Türkiye Kamu Sen tarafından memurlara yapılan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması için başlatılan dilekçe kampanyasında, çalışanlardan toplanan 2 bin imzalı dilekçe Başbakanlığa gönderildi.
Kampanya kapsamında Nevşehir’deki çalışanlardan toplanan imzalı dilekçelerin başbakanlığa PTT kanalıyla gönderilmesi nedeniyle PTT binası önünde bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Turgay Çetin, Türkiye’de ekonomik alanda görülen haksızlıkların başında memur emeklilerinin yaşadığı dramın geldiğini kaydetti. Devlet memurlarının çalışırken aldıkları maaş ile emeklilik maaşları arasında çok büyük farklılıklar olduğunu belirten Çetin, memurlara çalışırken döner sermaye, ek ödeme, ek ders, fazla çalışma ücreti gibi ödemeler yapılırken; bu tür ödemelerin prime esas kazançtan sayılmadığını ve emekliliklerinde de bu ödemelerin emekli maaşlarına dahil edilmediğini söyledi.
Yapılan bu tür ödemelerin emeklilik maaşlarına yansımamasının, memurların çalışırken aldıkları maaş ile emekli maaşları arasında büyük bir uçurumun oluşmasına neden olduğunu savunan Çetin, bir memurun çalışırken aldığı maaşın ancak yarısı kadar emekli maaşına hak kazanabildiğini ifade etti. Çetin: “Bu nedenle, devlete yıllarca hizmet etmiş memurların emekliliklerinde yoksulluk sınırının altında maaş almaları acı bir kader haline gelmektedir. 2008 yılında yapılan sözde Sosyal Güvenlik reformu, işçiler ile memurlar arasında sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı bakımından eşitlik getirmek amacıyla çıkarılmıştı. Kanun, memurların bütün haklarını budadı ama memur emeklilerinin içler acısı haline ve insan haklarına dahi aykırı olan bu haksızlığın sürmesine göz yumdu. Hükümet, memur emeklilerine adeta zulmetmeyi tercih etti. Çalışırken brüt maaşları ve çalışma süreleri aynı olan bir memur ile işçinin emekli olması durumunda, işçi emeklisinin maaşı memur emeklisinden yüzde 15 ile yüzde 60 oranında daha fazla. İşçilerin çalıştıkları sürelerin tamamı kıdem tazminatına sayılıyor ama memurlara “30 yıldan fazla süre çalışırsan, ikramiye vermem” deniliyor. Oysa emeklilikte yaş sınırı 65’e çıkarıldı ve bir memurun emekli olabilmesi için en az 40-45 yıl çalışması gerekiyor. Böylece memurların en az 10-15 yılı, emekli ikramiyesi hesabında iç ediliyor. Sonuçta bir memur aynı şartlardaki bir işçiye nazaran yarı yarıya daha az emekli maaşı alıyor. Soruyorum sizlere memur emeklilerine uygulanan bu haksızlık hangi vicdana, hangi adalet anlayışına sığar? Biz işçilerimizin emekli maaşlarının ve kıdem tazminatlarının yüksekliğini değil, memurlarımızın emekli maaşı ve ikramiyelerinin düşüklüğünü ve yaşanan adaletsizliği dile getiriyoruz. Biz, hak yerini bulsun, nimette de külfette de adalet ve eşitlik olsun istiyoruz. Memurun emekli olmasıyla birlikte gelirinde yaşanan bu düşüş, memurlar için emekliliği bir kâbusa dönüştürmektedir. Memurlarımız, mutlu bir emeklilik hayali kuramamakta, emekli olanların çoğu, geçimini sağlamak için ikinci bir iş aramaktadır. Bu nedenle de emekli olmak istememektedirler” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz