HABER

Memurun gözü Uzlaştırma Kurulu'nda

Memurun gözü Uzlaştırma Kurulu'nda

ANKARA (İHA-ÖZEL) - Hükümet ve memur sendikaları arasında 15-30 Ağustos tarihleri arasında yapılan ve anlaşmazlıkla sonuçlanan toplu görüşmelerin ardından gözler Uzlaştırma Kurulu'na çevrildi.

Kamu-Sen ve Memur-Sen'in çağrısı üzerine toplanan ve çalışmalara başlayan Uzlaştırma Kurulu'nun yarın kararını açıklaması bekleniyor. Sendikalar, kurulun, hükümetin önerdiği yüzde 2.5+2.5'ün üzerinde bir rakam ilan edeceğini düşünüyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında Kamu İşveren Kurulu ile memur konfederasyonları arasında gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 6. turu sonunda da uzlaşma sağlanamadı. Hükümetin önce yüzde 4'lük zam teklifi üzerine KESK görüşmelerden çekildi. 6. tur sonunda hükümet en düşük maaş alan memura birinci seçenekte yüzde 2.5+ 2.5 zam ve birinci ve ikinci 6 aylık dilimler için de 20+20 seyyanen zam önerirken, en yüksek maaş alan memurlar için de birinci ilk 6 ayda yüzde 2.5, ikinci 6 ayda yüzde 2.5 zam önerdi. Hükümet ikinci seçenekte ise, en düşük memur maaşına birinci ve ikinci 6 ay için toplam yüzde 5 zam ve yüzde 2+ 2 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 4 zam teklif etti. Kamu-Sen en düşük memur maaşının bin 23 YTL, Memur-Sen bin 48 YTL, KESK ise bin 400 YTL olması konusunda ısrar edince görüşmelerden sonuç çıkmadı. Kamu-Sen ve Memur-Sen geçtiğimiz hafta konuyu 'hakem' görevi üstlenen Uzlaştırma Kurulu'na taşıdı. Önceki gün toplanarak çalışmalara başlayan kurula tanına 5 günlük süre yarın doluyor. Kurul üyelerinin tarafları son kez dinledikten sonra yarın karanını açıklaması bekleniyor. Uzlaştırma Kurulu kararı üzerine taraflar tekrar masaya oturacak ve son sözü Bakanlar Kurulu verecek.

UZLAŞTIRMA KURULU KİMLERDEN OLUŞUYOR? İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Uzlaştırma Kurulu, toplu görüşmenin 4688 sayılı Sendikalar Kanunu'nun 34. maddesinde belirtilen sürede sonuçlandırılamaması halinde, uyuşmazlık konularını incelemek ve gerektiğinde toplu görüşme taraflarını dinlemekle görevlidir. Uzlaştırma Kurulu, Yüksek Hakem Kurulu Başkanı'nın başkanlığında, Üniversitelerarası Kurul tarafından, fakültelerin Çalışma Ekonomisi, İş Hukuku, İdare Hukuku, Kamu Maliyesi bilim dallarından seçilen birer öğretim üyesi olmak üzere dört üyeden oluşuyor. Kurul üyeleri iki yıl için seçiliyor, süresi dolan üyeler yeniden seçilebiliyor. Uzlaştırma Kurulunun çalışma usul ve esasları ise söyle: Taraflar arasında yapılacak toplu görüşmenin belirtilen süre içerisinde anlaşmayla sonuçlandırılamaması halinde taraflardan biri, üç gün içinde Uzlaştırma Kurulu'nu toplantıya çağırabilir. Bu çağrı üzerine Kurul, anlaşmazlık konularını görüşmek üzere toplanır. Kurul, gerektiğinde toplu görüşme taraflarının temsilcilerini de dinleyerek uyuşmazlık konularını inceler ve beş gün içinde kararını verir. Kararlar salt çoğunlukla alınır. Kurul kararına tarafların katılması durumunda bu karar mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulur. Tarafların Kurul kararına katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü taraflarca imzalanan bir tutanakla Bakanlar Kurulu'na sunulur. Değerlendirmeyi Bakanlar Kurulu yapar.

Türkiye Kamu-Sen Genel Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Uzlaştırma Kurulu'nun hükümetin verdiği yüzde 2.5+2.5 olmak üzere toplam yüzde 5'lik zam önerisinin üzerinde bir rakam açıklayacağını tahmin ettiklerini söyledi. Yokuş, "Kurul üyeleri de hükümetin memurlar için öngördüğü rakamın günümüz koşullarının çok gerisinde olduğunu görecektir" şeklinde konuştu. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise Kurul'un vereceği karara saygı duyacaklarını aynı tavrı hükümetten de beklediklerini ifade ederek, "Madem ki Kurul yasaya göre oluşturuldu, o halde Kurul kararları bağlayıcı olmalı. Aksi takdirde toplu görüşme yapmanın ve Uzlaştırma Kurulu'nun toplamanın bir mantığı yok" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler