SAMSUN (İHA) - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Akdeniz, menopozun kadının yaşam kalitesini azalttığını bildirdi.
Dr. Hüseyin Akdeniz, kadın hayatının ortalama üçte birinin menopoz döneminde geçtiğini ve menopoza girme yaşının 45-55 yaşları arası olduğunu söyledi. Dr. Akdeniz, "40 yaştan önce menopoza girmek 'erken menopoz' olarak tanımlanmaktadır. Menopoz genellikle hayatın doğal bir aşaması olarak kabul edilmektedir. Gerçekten de menopoz, kadın hayatının yumurtlama fonksiyonlarının sonlandıktan sonraki doğal bir aşamasıdır. Ancak, menopozda oluşan bazı değişiklikler kadının hayatını derinden ve öylesine olumsuz etkiler ki, bu durum pek çok hastalıkların ortaya çıkmasına ve kadının yaşam kalitesinin azalmasına neden olur" dedi.
Menopozdaki temel değişikliğin, kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalması olduğuna dikkat çeken Akdeniz, "Böylece kadında; ateş basma, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, çabuk sinirlenme, bazen cinsel istekte azalma, kemik erimesi, damar sertliği gelişme eğilimi, cinsel organlarda çekilme, kuruluk, ağrılı ilişki, idrar kaçırmaya kadar varan idrar yollarında atrofi ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
Bugün menopozun olumsuz etkilerinin önlenmeye ve tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık gibi kabul edildiğine değinen Akdeniz, şu bilgileri verdi:
"Menopozun kadın hayatının doğal bir parçası olması nedeniyle hiçbir şey yapmadan izlenmesi artık eskilerde kalmıştır. Özellikle kadın yumurtalık hormonlarının laboratuar koşullarında üretilip kullanılmaya başlanmasıyla bu kavram daha da ön plana çıkmıştır. Menopozda azalan yumurtalık hormonlarının yerine konmasıyla menopoza ait tüm olumsuz değişiklikler ve hastalıklar kolaylıkla önlenebilmekte veya en aza indirgenebilmektedir."