HABER

Menopozu rahat geçirmenizi sağlayacak yaşam önerileri

Kadınlığın en doğal süreçlerinden biri menopoz. Ancak her ne kadar doğal olsa da bu dönem birçok kadın için kabus dolu günler anlamına gelebiliyor.

Menopozu rahat geçirmenizi sağlayacak yaşam önerileri

Vücutta ve psikolojide yaşanan değişimler kadınların menopozu çoğu zaman korkuyla anmalarına neden oluyor. Halbuki alınacak bazı önlemlerle bu günleri keyifli hale getirebilmek mümkün. Aile Hastanesi Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aslıhan Sarıkoç, 7 öneride menopoz dönemini daha rahat geçirmenin ipuçlarını veriyor.

Yumurtalıklardaki kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron’un azalması menopozun ortaya çıkmasına neden oluyor. Her kadında farklı olmakla birlikte ortalama 50 yaş civarında başlayan menopozun ilk belirtisi adetlerdeki düzensizlik. Ayrıca östrojen hormonun azalması; ateş basması, terleme, çarpıntı ve yüzde kızarıklıklar gibi şikayetlerin görülmesine, gerginlik, depresyon, hafıza ve uyku bozukluğu gibi psikolojik sorunların artmasına da neden olabiliyor. Östrojen eksikliğinin bir diğer önemli etkisi de kemik erimesi, kalp damar hastalıkları ve kilo problemleri. Aile Hastanesi Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aslıhan Sarıkoç, menopoz döneminde yaşanan sorunları en aza indirebilmek için önerilerde bulunuyor.

Menopozda hayat kalitesini artıran öneriler

Menopoz döneminde yaşanan psikolojik ve fizyolojik sorunlar ortalama bir yıl boyunca devam ediyor. Ancak kadınların yüzde 20’sinde bu durum 5 yıla kadar uzayabiliyor. İnsan hayatı için çok da kısa olmayan bu dönemde yaşanan sıkıntıları azaltmak ve hayat kalitesini artırmak, alınacak birtakım önlemlerle mümkün. Ancak öncelikle yaşam stilini ve alışkanlıklarını değiştirmek gerekiyor. İşte bu dönemde alınması gereken önlemler:

1- Alkol ve sigaradan uzak durun:

Menopoz dönemindeki kadınlarda azalan östrojen hormonun etkisiyle kalp ve damar hastalıkları daha sık görülüyor. Bu nedenle eğer kullanıyorsanız bu dönemde alkol ve sigaradan uzak durun. Aldığınız bu önlem kalp ve damar hastalıkları riskinizi azaltacaktır.

2- Beslenmenize özen gösterin:

Beslenme düzeninizde meyve ve sebzelere bol miktarda yer verin. Ayrıca çay kahve tüketimini azaltarak bol miktarda su için. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek vücudunuzun çok daha dinamik olmasını sağlıyor. Ayrıca bol su tüketmeniz de vücudunuzdaki ödemleri atmanıza yardımcı oluyor.

3- Acılı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun:

Baharatlı acı biberli besinler sıcak basmaları terlemeleri artıracaktır. Ayrıca yemekler sıcak tüketilmemeli, çünkü sıcak yemek ve içeceklerde terlemeyi ve sıcak basmaları tetikleyecektir.

4- Günde yarım saat spor yapın:

Her gün en az yarım saat egzersiz yapın. Yürüyüş ya da yoga gibi aktivitelerin menopoz döneminde sıcak basmalarına karşı olumlu etkileri bulunuyor. Ayrıca kemik erimesi riskini de azaltıyor.

5- Yemeklerinizde soya ürünleri ve kuru baklagillere yer verin:

Besinlerde bulunan bazı maddeler östrojenik özellikleriyle menopozda görülen ateş basması, terleme, uykusuzluk, sinirlilik ve depresyon gibi şikayetleri hafifletiyor ve giderilmesine yardımcı oluyor. Soya ürünleriyle kuru fasulye, mercimek ya da bezelye gibi kurubaklagiller içerdikleri izoflovanlar sayesinde menopoz döneminde yaşana sıkıntıların azalmasını sağlıyor.

6- Hobi Edinin:

Konsantrasyon bozuklukları, motivasyon eksiklikleri, dikkatsizlik yanı sıra hafıza ve uyku bozukluğu gibi psikolojik sorunları rahatlatmak için kadınlara hobi edinmek tavsiye ediliyor. Örneğin meditasyon, el işleri, resim gibi çeşitli sanatsal aktiviteler.

7- Mutlaka doktor kontrolünde olun:

Menopoz dönemine girdiğinizde düzenli olarak gittiğiniz bir doktorunuz olsun. Şikayetleriniz çok şiddetli olur ve yaşam tarzı değişiklikleri de yetersiz kalırsa doktor kontrolü altında ilaç tedavisine başlanabiliyor. Menopoz belirtileri östrojen ve progesteron azalmasına bağlı olarak ortaya çıktığı için, tedavide bu hormonlar ilaç olarak takviye ediliyor. Yalnız hormon ilaçları kullanımı her hastada mümkün olmayabiliyor. Bu durumlarda da bitkisel kaynaklı ilaçlar öneriliyor.

En Çok Aranan Haberler