Menstrual siklusun ilk günü olarak da kabul edilen kanamanın başladığı günden sonra yaklaşık olarak 6 gün boyunca kanama devam eder. Bu süreçte kişiye göre çeşitli belirtiler ve sorunlar ortaya çıkabilir. Menstrual kanamanın yoğunluğu, süresi gibi pek çok farklı etmene bağlı olarak menstrual kramplar ortaya çıkabilir.
Pre menstrual dönem ve menstrual dönem süresince pelvik, abdominal karın ve kasık bölgesinde ağrılar meydana gelir. Bu ağrıların tam olarak ne zaman başlayacağı, ne şiddette olacağı ve ne kadar devam edeceği kişiye göre farklılık göstermektedir.
ŞİDDETLİ YA DA OLDUKÇA HAFİF OLABİLİR
Menstrual kramplar şiddetli ya da oldukça hafif olabilir. Birincil ve ikincil kramp olarak adlandırılan bu rahatsızlıkta yumurtla başlamadan önce ve adet kanamasından önce başlayan kramplar birincilik kramplar olarak adlandırılır.
Kramp oluşumları alt karın ve pelvis başlangıcında çok etkilidir. Bacakları dizlerden kırmak ve karna doğru çekmek krampların neden olduğu ağrının azalmasında etkili olmaktadır.
KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI?
Mestrual kramplardan korunmak isteyen kadınların mutlaka jinekolojik muayene yaptırması gerekmektedir. Krampların nedeni herhangi bir jinekolojik sorun değilse ilaçla tedaviye başlanabilir.
Ağrı kesici ile başlanan tedavide genellikle nonsteroid anti inflamatuar analjezik grubundaki ilaçlar tercih edilmektedir. Kramplarla birlikte kabız, ishal, sık idrara çıkma, bulantı ya da kusma gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilmektedir. Bu tür sorunlar da doktora aktarıldığı zaman tedavi bu sorunları da ortadan kaldıracak ilaçlarla desteklenebilir.
Menstrual kanama başlamadan bir gün önce doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılmaya başlanır ve kramplar devam ettiği sürece ilaç kullanımına devam edilir.
NASIL ENGELLENEBİLİR?
İlaç kullanmanın yanı sıra egzersiz, masaj, karın bölgesine sıcak kompres gibi uygulamalar ile krampların verdiği rahatsızlık azaltılabilir. Menstrual krampların altında herhangi bir jinekolojik neden yoksa kişinin yaşam kalitesini yükseltecek değişiklikler yapması uzun vadede ilaç tedavisinden daha etkili sonuçlar almaya yardımcı olur.
Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, egzersiz, pilates ve yoga gibi kas rahatlatıcı sporlara yönelmek bu krampların ortaya çıkmasını engellemek açısından yardımcı olabilir.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
www.fertijin.com.tr
Facebook: @drsevaltasdemir
Instagram: @drsevaltasdemir
Fertijin Tüp Bebek-YouTube