HABER

Mercedeszedeler dava açıyor

ANKARA (İHA) - Yurtdışında kalan Türk vatandaşlarının, 'perme' hakkını kullanarak Mercedes getirmeleri başlarına dert açtı.

Binlerce kişi yapılan yanlış soruşturmanın ardından 'kaçakçılıktan' sanık statüsüne sokuldu ve aradan geçen dört yıl sonunda verilen gecikmiş beraat kararı binlerce kişiyi mağdur olmaktan kurtaramadı. Gıyabi tutuklu olarak arandıklarından yıllarca ülkelerine dönemeyen binlerce kişi şimdi tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
2000 yılında Gümrük Müsteşarlığı binlerce Mercedes'in kaçak sokulduğu iddiasıyla soruşturma başlatılmış ve bu konuda asliye ve ağır cezalara davalar açılmıştı. Aradan geçen dört yıl sonunda geçtiğimiz aylarda Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 50 dava dosyası hakkında verdiği beraat kararı olayı başka boyuta taşıdı. Mahkeme beraat kararının gerekçesinde, 'Bu konuda birçok tebliğ yayınlandı, bir kısım kararlar daha sonra ortadan kaldırıldı. Yapılan soruşturmaların, kaldırılmış olan yasal çerçeve kapsamında yürütülmesi nedeniyle 'yasal dayanaktan yoksun yürütüldüğüne' dair Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun konuyla ilgili hazırladığı raporu Gümrük Müsteşarlığı'na sunduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi. Bu kararın ardından Türkiye'nin dört bir yanında emsal karar doğrultusunda davalar teker teker bitmeye başladı.

7-8 bini üniversite öğrencisi olan binlerce kişi verilen bu gecikmiş beraat kararının ardından gerek maddi gerekse manevi olarak mağdur oldu. Çoğu gıyabi tutuklu olarak arandığından dolayı Türkiye'ye kesin dönüş yapamadılar. Bir yandan memleket hasreti çekerken diğer yandan ifade vermek için milyonlarca lira para ödediler. Bu davalarla ilgili birçok müvekkili bulunan avukat Mehmet Mermer, "Müfettişler, araçların yaş tarihini belirlerken Maliye Bakanlığı'na başvuru tarihlerini baz olarak almışlar. Bu nedenle birçok otomobil yasanın öngördüğü 1997 yılından evvel alınmış olmasına rağmen çıkış tarihi 2000 yılı olduğundan 'kaçak' statüsüne sokuldu. Oysaki araçların trafik sicil kayıtlarına bakılsaydı bu araçların 1997 yılından önce alındıkları ortaya çıkacaktı. Müfettişler yeterince araştırma yapsalardı davaların yüzde 90'nı açılmayacaktı" dedi.

Aradan geçen yıllar nedeniyle Türkiye'ye getirilen araçların üç dört el değiştirdiğini bu nedenle bir araba nedeniyle en az üç kişinin kaçakçılıktan yargılandığına dikkat çeken Mermer, "17 bin kaçak Mercedes için soruşturma başlatılmıştır. Arabalar el değiştirdiğinden bu sayıyı ortama üç ile çarparsak 50 bin kişi mağdur olmuştur. Bunlardan 7-8 bini üniversite öğrencisi. O dönemde Türkiye'ye mercedes getiren bütün herkes suçlu damgası yemişti" dedi. Bir kısım Mercedesler'e Gümrük Müsteşarlığı'nın el koyduğunu hatırlatan Mermer, "Bu araçlar aradan geçen yıllar nedeniyle artık kullanılamaz hale gelmiştir. Bu davada yargılananların mağduriyetleri çok büyük olmuştur" dedi.

Yanlış soruşturma nedeniyle birçok kişinin maddi ve manevi olarak zararar uğradıklarını belirten Mermer, tazminat davası açmaya hazırlandıklarını kaydetti.
1997'de, Necmettin Erbakan'ın başbakanlığı döneminde açıklanan kaynak paketleri çerçevesinde mercedesler için bedelsiz ithalata izin verilmiş, bunun için de iki şart konmuştu. Getirilen Mercedes'in daha önce şahıs adına kayıtlı olup olmamasına bakılmadan üç yaşından küçük olması ve 21 Kasım 1997 tarihinden önce satın alınması koşulu gerekiyordu. 1997 yılından önce araba sahibi olanlar Türkiye'ye gelecekleri yakın Maliye Bakanlığı'na başvurduklarından çıkış olarak 2000 tarihi olarak gösterilmiş bu nedenle birçok Mercedes kaçak statüsüne sokulmuştu

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler