Almanya Başbakanı, vatandaşlık konusunun da buna dahil olduğunu, ancak en önemli konu olmadığını ifade ederek, "Çifte pasaport sahibi bir Türk, sadece Alman vatandaşı olan Türk asıllı biri kadar Almanya'ya sadık olabilir. Burada önemli olan, insanları yaşam biçimimize, anayasamıza ve değerlerimize mümkün olduğunca erken nasıl ikna edebileceğimizdir." ifadesini kullandı.
Angela Merkel önemli olanın insanların Almanya'ya uyumu olduğunu belirterek, "Asıl soru, insanları mümkün olduğu kadar erkenden bizim anayasamız ve değerlerimiz konusunda nasıl ikna edeceğimiz olmalı" diye konuştu.
Seçim kampanyası sürecinde uyum gibi önemli konularda ciddi tartışmalar yürütülmesini umut ettiğini belirten Başbakan Merkel, çifte vatandaşlık konusunun buna dahil olduğunu ancak belirleyici konu olmayacağını vurguladı.
Başbakan Merkel'ın Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden çok sayıda politikacı Türkiye'deki referandumun ardından Türkiye kökenlilerin çifte vatandaşlıktan yararlanma uygulamasına son verilmesini talep etti. Bazı politikacılar çifte vatandaşlık uygulamasının kaldırılmasının partinin seçim programına alınmasını istedi.
Hristiyan demokrat politikacılar Almanya'da yaşayan Türk seçmenlerin büyük bölümünün Anayasa referandumunda 'evet' oyu kullanmasını eleştirmişti. Almanya'da 2014 yılından bu yana göçmen kökenlilerin burada doğan çocukları çifte vatandaşlık uygulamasından yararlanabiliyor. 2015 yılı verilerine göre Almanya'da yaşayan çifte vatandaşların sayısı bir milyon 700 bin.
Türkiye'de 16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliği halk oylamasından sonra Almanya'da çifte vatandaşlık konusu tartışmalara sebep olmuş, bazı siyasetçiler bu uygulamaya son verilmesini talep etmişti.
DW