HABER

'Merkel'in kaderi Erdoğan'ın elinde'

Handelsblatt gazetesi, Başbakan Davutoğlu'nun Berlin ziyaretiyle ilgili yorumunda "Göçmen akını nedeniyle Merkel'in üzerindeki baskı büyüyor. Merkel’in bunun için Türkiye’ye ihtiyacı var. Ancak Ankara göçmenleri baskı aracı olarak kullanıyor" denildi.

'Merkel'in kaderi Erdoğan'ın elinde'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Almanya'daki temasları Alman basınında geniş yer buldu.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında "Türkiye ne istiyor? Almanya'nın neye ihtiyacı var?" başlıklı yorumda, Almanya'nın çok uzun süredir ilk kez Türkiye'den bir başbakanı böylesine "görkemli bir törenle karşıladığı" belirtildi.

Almanya ile Türkiye’nin ‘stratejik’ gündemi

Yorumda, Türkiye'nin mülteci akınını durdurmadaki rolüne değinilerek, "Türkiye mültecileri Ege Denizi'ne açılmadan durdurabilir mi? Mümkün değil. Türkiye sahili 2 bin km. Ankara çok sayıda askeri sahile yerleştirse bile sadece bir dereceye kadar gözetleyebilir. İnsan tacirleri mutlaka teknelerle yola çıkabilecekleri noktalar bulacaktır. Türkiye Avrupa'ya göçü frenleyecektir ancak engelleyemeyecektir" denildi.

'Almanya Türkite'yi ürkütmemek için sustu'

Yorumda, Türkiye'nin AB'nin yapacağı 3 milyar euroluk yardımla yetinmeyeceği belirtilerek, "Erdoğan biat edilmesini istiyor. Ordu Kürtlere operasyon düzenliyor, muhalifler gözaltına alınıyor, 27 akademisyen barış bildirisi nedeniyle gözaltına alındı. Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hapiste. Alman hükümeti Türkiye'yi ürkütmemek için bu konularda aylardır sustu" ifadesine de yer verildi.

Yazıda Almanya'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğu belirtilerek, "Ancak ‚işbirliği insan hakları ihlalleri, basın özgürlüğünün kısıtlanması, muhaliflere baskı ya da Kürtlere operasyon gibi konularda susmak anlamına gelmiyor" denildi.

Die Zeit gazetesi ise‚ "Merkel ve Türkiye'nin birbirine nasıl ihtiyacı var?" başlıklı yorumunda, Merkel'in Türkiye yardımıyla mülteci akınını frenleyerek, iç politikada üzerindeki baskıdan kurtulmayı hedeflediği belirtildi.

Gazetenin yorumunda Türkiye'nin beklentisi ile ilgili olarak da "Erdoğan yönetimi için Berlin'deki görüşmeler, muhalifler ve gazetecileri engelleme politikaları, PKK'ya karşı Güneydoğu'da açılan yeni savaş ve IŞİD'le şüpheli ilişkiler nedeniyle itildiği köşeden kurtulmak için harika bir fırsat! Erdoğan ve Davutoğlu Avrupa'nın sorununu çözmek için yeniden uluslararası sahnede!" denildi.

'Türkiye'nin derdi 3 milyar euro değil'

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Merkel-Davutoğlu görüşmesiyle ilgili yorum-analizinde, "Türkiye için önemli olan 3 milyar euro değil, Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması. AKP hükümeti için asıl bu büyük bir başarı olur. Ama bunun olması zor görünüyor" dedi.

'Ankara ikili oynuyor'

Handelsblatt konuyla ilgili yorumunda, "Başbakan Merkel'in üzerindeki baskı büyüyor. Merkel'in bunun için Türkiye'ye ihtiyacı var. Ancak Ankara ikili oynuyor ve göçmenleri baskı aracı olarak kullanıyor" ifadesine yer verdi.

Yorumda Merkel'in kaderinin Erdoğan'ın elinde olduğu savunuldu ve bu durumun tehlikeli olduğu belirtildi. Yorumun devamında Türkiye'ye eleştiriler dikkat çekti:

"Erdoğan rejimi ikili oynuyor. Bir taraftan kendisini Batı'ya‚ terörizmle mücadelede ortak olarak sunuyor. Diğer yandan bunu Kürtlere karşı acımasızca mücadele için kötüye kullanıyor. Ankara Irak'ın kuzeyindeki özerk yönetimi IŞİD'den daha tehlikeli buluyor. Erdoğan'ın ikili oyunu IŞİD'le mücadelede de görülüyor. Ankara bir yandan ABD'ye İncirlik Üssü'nü IŞİD mevzilerinin bombalanması için sunuyor. Diğer yandan Erdoğan rejimi uzun süredir karanlık kanallar üzerinden, Sünni terör ağlarını destekliyor."

Avusturya'dan Kurier gazetesi ise‚ "Almanya Türkiye'ye kırmızı halı serdi" başlıklı yorumunda Davutoğlu'nun resmi törenle karşılandığının altını çizdi.

Yorumda, "Bir süre öncesine kadar Berlin'de Türkiye'nin böyle bir ayrıcalığa sahip olacağı düşünülemezdi" denildi. Gazete yorumunda, Merkel'in Davutoğlu ile uzun saatler görüştüğü belirtilerek "Bu durum Merkel'ın Türkiye tarafından kendisini nasıl baskı altına aldırdığının göstergesi" denildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler