HABER

Merkez Bankası bildiğini okudu

Merkez Bankası, bakanlardan iş dünyasına kadar, ihracatçıların baskısına ve piyasalarda oluşan beklentiye aldırmadan, gecelik borçlanma faizini 50 baz puan, borç verme faiz oranını da 75 baz puan düşürdü.

PİYASADA GELİŞMELER BEKLENTİLER

Borç verme faizlerindeki ilave indirimin "teknik bir ayarlama" olduğu vurgulanan açıklamada, bundan sonraki olası bir indirimin zamanlaması ve miktarının, küresel gelişmelere ve enflasyon görünümünü etkileyen değişkenlere bağlı olduğu belirtildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başta olmak üzere konfederasyon, sendika, birlik ve odaların gazetelere verdikleri tam sayfa ilanlarla "Faizi indirin, üretim ve istihdam ölmesin" çağrısı yaptığı gün toplanan Para Politisı Kurulu (PPK), "Bu kez artırım yüzde 1'i bulacak beklentilerini" boşa çıkardı. Geçen ay 14 ay aradan sonra kısa vadeli faiz oranlarında 0.25 puanlık indirime giden Merkez Bankası, dün de kısa vadeli faiz oranlarını 0.50 ile 0.75 puan düşürdü. Buna göre, gecelik borçlanma faizi yüzde 17.25'den yüzde 16.75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22.25'den yüzde 21.50'ye çekildi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21.25'den 20.50'ye indirildi. Para Politikası Kurulu'nun (PPK) dünkü toplantısının ardından yapılan açıklada, geçen ay faiz indirim sürecinin erkene alınmasının orta ve uzun vadeli faizlerin belirgin şekilde düşmesine yol açtığı ve yüzde 4'lük enflasyon hedefine ulaşılmasına ilişkin küresel ekonomideki gelişmelerden kaynaklanabilecek aşağı yönlü riskleri azalttığı kaydedildi. Bu doğrultuda PPK, kısa vadeli faiz oranlarındaki ölçülü indirim sürecine bu toplantıda da devam edilmesine karar verdi. Bu karardan sonra da kısa vadeli faizlerin seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Kurul, bundan sonraki olası indiriminzamanlaması ve miktarının küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirleneceğini vurguladı.

İHRACATÇININ BEKLENTİSİ İLE ÖRTÜŞMEDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı: "Bizim beklentilerimiz ile örtüşmedi. Merkez Bankası bu kararı ile üreticinin yanında olmadığını gösterdi. 'Ben yüksek reel faiz ödemeye devam edeceğim" mesajı, sıcak paraya ise adeta selam verdi. Bu akıl dışı bir karar. Reel sektörü bu kadar tanımayan başka bir başkan olamaz, sanki bizler farklı ülkelerde yaşıyoruz."

En Çok Aranan Haberler