Merkez Bankası, AB yasalarının kabul edilmesinin, seçim tarihinin belli olmasının faiz ve dövizde olumlu gidişatın başlamasına neden olduğunu ifade ederek bu gelişmelerin "Ekonominin geleceğine ilişkin bekleyişleri iyileştirmesi ve gelecek dönem enflasyonuna olumlu yansıması beklenmektedir" yorumunu yaptı.
Gerçekleştirilen yapısal reformların Türk ekonomisinin belirsizliklere ve dışsal şoklara karşı kırılganlığını azalttığını vurgulayan Merkez Bankası, son dönemdeki enflasyondaki artış trendinin geçici olduğunu ve uzun vadede enflasyona yönelik bekleyişlerin değişmediğini belirtti. Bu gelişmelerin sonucunda Merkez Bankası Gecelik Borçlanma faiz oranını yüzde 48'den yüzde 46'ya düşürülürken, borç verme faiz oranını yüzde 55'den yüzde 53'e 1 haftalık borçlanma faiz oranını yüzde 49'dan yüzde 46'ya düşürdü.
Merkez Bankası Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda Saat 16:00 - 16:30 arası gecelik vadede uygulanan borç verme faiz oranı yüzde 65'ten yüzde 63'e düşürürken, yüzde 5 olan borçlanma faiz oranını değiştirmedi.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 1,4 oranında, toptan eşya fiyatları yüzde 2,7 oranında yükselmiştir. Tüketici fiyatlarındaki artış piyasa beklentileri dahilinde gerçekleşmişken, toptan eşya fiyatları beklentilerin bir miktar üzerinde oluşmuştur. Yıllık enflasyon oranları ise düşüş eğilimini korumuş, TÜFE'de yüzde 41,3'e, TEFE'de ise yüzde 45,9'a gerilemiştir.Temmuz ayı enflasyon oranlarına mevsimsel faktörler ayrıştırarak bakıldığında, mevsimsellikten arındırılmış TÜFE ve TEFE'nin sırasıyla yüzde 2,6 ve yüzde 3,4 oranında yükseldiği görülmektedir."
Gıda ve giyim fiyatlarında Temmuz ayında gözlenen gerilemeye karşın, dayanıklı tüketim malları ve haberleşme hizmetleri fiyatlarındaki yüksek artış oranlarının Temmuz ayında tüketici fiyatlarının seyrinde önemli rol oynadığı belirtilen Merkez Bankası açıklamada, "Tarım fiyatlarındaki geçtiğimiz birkaç ayda gözlenen olumlu gelişmeye karşın, özellikle imalat sanayii fiyat artışlarının, kamu fiyatları ve döviz kurundaki yükselmeden dolayı ivme kazanması sonucu toptan eşya fiyat artışları da hız kazanmıştır. Temmuz ayında gıda dışı TÜFE yüzde 2,2 oranında, tarım dışı TEFE ise yüzde 4,2 oranında artmıştır. Gıda ve tarım fiyatlarının Temmuz ayında da mevsimsel ortalamalardan daha büyük oranda gerilemiş olması, gıda ve tarım dışı endekslerin genel endekslere göre daha yüksek oranda artmasına neden olmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış TÜFE ve TEFE'nin üç aylık hareketli ortalamalara göre yıllıklandırılması yoluyla hesaplanan yıllık enflasyon trendi TEFE'de yüzde 33,6, TÜFE'de ise yüzde 30,2 olarak gerçekleşmiştir. Buna karşılık, yıllık enflasyon trendi, tarım dışı TEFE'de yüzde 45,4, gıda dışı TÜFE'de ise yüzde 32,8 olmuştur" denildi.
Mayıs ayından itibaren kamu fiyatlarında görülen artışın ve Türk lirasının değer kaybetmesinin tüketici fiyatları üzerindeki olumsuz etkisinin Temmuz ayında net olarak ortaya çıktığını belirten Merkez Bankası açıklamasında, "Gıda ve giyim grubu dışında kalan alt gruplarda, özellikle dayanıklı tüketim malları ve hizmetler grubunda fiyat artışlarının hızlandığı görülmektedir. Gıda ve giyim fiyatlarında gözlenen gerileme Temmuz ayı TÜFE artışını sınırlayan en önemli faktör olmuştur. Buna karşın, elektrikli ve elektriksiz ev aletleri, eğlence kültür araçları ve özel ulaşım araçlarından oluşan dayanıklı tüketim malları grubu son dönemde artan döviz kurlarının etkisiyle yüzde 5,1 oranında artış göstermiştir. Ayrıca, kamu kontrolündeki fiyatlardan olan haberleşme hizmetleri, ulaşım hizmetleri, sağlık hizmetleri ve enerji fiyatlarındaki artışlar tüketici enflasyonunu olumsuz etkilemiştir. Buna karşın, gıda ve giyim fiyatlarında meydana gelen gerileme TÜFE artışının yüzde 1,4 oranında kalmasına neden olmuştur" ifadelerine yer verildi.
Temmuz ayında imalat sanayii fiyat artışlarının TEFE artışını belirleyen temel etken olduğu belirtilen Merkez Bankası açıklamasında, "Türk lirasının döviz kuru sepeti karşısında Haziran ve Temmuz aylarında sırasıyla bir önceki aya göre ortalama yüzde 11,5 ve yüzde 10,4 oranlarında nominal bazda değer kaybetmesi imalat sanayi fiyat artışlarında belirleyici olmuştur. Kurdaki yükselmenin yanı sıra, geçtiğimiz aylarda kamu imalat sanayi fiyat artış oranlarında gözlenen hızlanmanın da etkisiyle özel imalat sanayi fiyatları yüzde 4,1 oranında artmıştır. Temmuz ayında TEFE artışını sınırlandıran temel unsur, Haziran ayında olduğu gibi mevsimsel hareketlerin ötesinde, yüzde 2,9 oranında gerileyen tarım fiyatları olmuştur. Tarım fiyatlarındaki düşüşü, iç talep yetersizliği ve mevsimsel olarak oluşan arz fazlası belirlemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış TEFE Temmuz ayında yüzde 3,4 oranında artarken, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı TEFE ise yüzde 4,2 oranında artmıştır" ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: İHA