YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mermer Ve Cam Parçalarıyla Meyve Çekirdekleri Takıya Dönüştü

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İscehisar Meslek Yüksekokulu'nda, atıkların değerlendirerek işlevsel hale getirebilmesi ve çevre kirliliğine dikkati çekmek amacıyla yürütülen "Doğal

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İscehisar Meslek Yüksekokulu'nda, atıkların değerlendirerek işlevsel hale getirebilmesi ve çevre kirliliğine dikkati çekmek amacıyla yürütülen "Doğal Atıkların Sanat Eserine Dönüştürülmesi" projesine katılan öğrenci ve mezunlar, mermer ve cam parçalarıyla meyve çekirdeklerini kullanarak, takılar tasarlayıp üretiyor.

AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Endüstri Ürünleri Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gencay Sarıışık, AA muhabirine, projeyi, süs taşları ve organik materyallerin öneminin son yıllarda artmasını göz önüne alarak geliştirdiklerini söyledi.

Projenin ilk ayağını, Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi'nin desteğiyle "Yerden Bedene, Bedenden Kalbe" temalı etkinliklerin oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, bununla atık malzemeleri değerlendirerek, işlevsel hale getirebilmeyi, bu sayede bir farkındalık oluşturmayı, çevre kirliliğine dikkati çekmeyi, imkanı kısıtlı gençlere fırsat eşitliği sağlamayı ve istihdama katkıda bulunmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, daha sonra, öğrencilerin mezun olmalarının ardından kendilerini geliştirebilmelerine imkan tanımak amacıyla yine AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi'nin, "Leonardo da Vinci Mesleki Eğitimi" programı çerçevesinde destek verdiği "Doğal Atıkların Sanat Eserine Dönüştürülmesi" projesini hazırlayıp uygulamaya başladıklarını anlattı.

-Atık malzemelerden yapılan takılar, İtalya'da sergilenecek-

Projeyle organik ve inorganik atıkları sanatsal eserlere dönüştürerek, yeniden kullanılabilirliğini artırmayı hedef seçtiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, şöyle devam etti:

"Üniversitemiz dışından gelen ustalar, 3 ayda öğrencilerimize takı tasarımının inceliklerini öğretti. Bu çalışmalar sonucu organik ve inorganik atıklardan eserler ortaya çıktı. Temel maddemiz mermerdi ancak çok fazla atık olduğundan ve sadece mermer atıklarıyla takı yapılamayacağından cam parçaları, şeftali, kayısı, hurma çekirdekleri gibi organik atıkları kullandık. İscehisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsmail Sedat Büyüksağiş'in gayretleriyle İtalya'nın Carrara bölgesindeki mermer okulu ve sanat okuluyla iş birliği yaptık."

Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, İtalya'da iş birliği yaptıkları okullarda, AKÜ mezunu 10 kişinin eğitim aldığı bilgisini vererek, atık eserlerden oluşturup Afyonkarahisar'da açtıkları serginin benzerini, İtalya'nın Carrara'da açacaklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Mustafa Güngör - Canan Tükelay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler