Mersin 5. Uluslararası Lojistik ve Transport Fuarı açıldı. CNREXPO Yenişehir Fuar Merkezi’nde 4-7 Ekim tarihleri arasında gezilebilecek fuarda, yerli ve yabancı lojistik firmaları ürün ve hizmetlerini sergileyecek.
Forza Fuarcılık ve Organizasyon Hizmetleri A.Ş.’nin, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) işbirliğinde, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin (MIP) ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 5. Uluslararası Lojistik ve Transport Fuarı’nın açılışına Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, merkez Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, MIP Genle Müdürü John Phillips ve fuarda yer alan firmaların temsilcileri katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Mersin Valisi Güzeloğlu, bu fuarın Mersin’in ulusal ve uluslararası alanda yükselişine ve tanınırlığına katkı sağlayacağını söyledi. Mersin’in bugün sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu ve uluslararası ticaretin çok önemli bir merkezi ve kavşak noktası olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, kentin bu noktaya gelmesinde bunu zenginleştiren ve büyüten girişken sermayesi, işadamları ve lojistik kavramı içinde yer alan geçmişten bu yana iş yapma ve bu alanda yoğunlaşma becerilerinin de bulunduğunu kaydetti. Mersin’in hem sanayide hem tarımda hem de hizmetler ve lojistik başta olmak üzere tüm alanlarda sadece Türkiye’nin değil, bölgesinin ve dünya üzerindeki değerlemelerin de çok ötesinde iddialı kent olduğunun altını çizen Güzeloğlu, “Uluslararası heyetler, resmi ve sivil ekipler Mersin’i sıklıkla programlarına almakta, Mersin’i bu yönüyle geleceğe hazırlama sürecinde yer almak için talepte bulunmaktalar” dedi.
GÜZELOĞLU’NDAN ÇEVRE DÜZENİ PLANI ELEŞTİRİSİ
Daha önce yapılan Mersin 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’na da değinen Güzeloğlu, bu planın Mersin’in büyüklüklerini algılamaktan uzak olduğunu ve yargı kararıyla yürürlüğünün durdurulduğunu ifade etti. Bunun Mersin için önemli bir fırsat olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, yeniden başlattıkları çalışmalarla Mersin’e yakışan ve geleceğe hazırlayan bir ölçekte hazırlamanın çabası içinde olduklarını dile getirdi. Bu planda lojistik bölge olmadığını da belirterek, eleştiren Güzeloğlu, “Bir çevre düzeni planı düşünün ki, lojistiği Türkiye’ye öğreten bir kent olsun, adı Mersin olsun ve bu Mersin’in çevre düzeni planında lojistik bölgesi diye bir kavram olmasın. Ve bu planda, bu kentin gözü önünde her türlü kamu, sivil dinamikleriyle de kabule şayan olsun. Bunu anlamak da kabullenmek de mümkün değil. Sürdürülebilirlik dediğimiz ve meseledeki kararlılık dediğimiz olgu, ancak tüm bu boyutları içerince sağlıklı ve anlamlı olur. Çevre Düzeni Planı’nı 2011 Haziran ayında istediğimde ve ‘nerede lojistik bölgesiyle tanımlanmış alanlar’ diye sorduğumda aldığım cevabın bendeki hayal kırıklığı nasılsa, inanıyorum ki, kentin tüm dinamiklerinde de aynı ölçüde bir algı yaratmaktadır. Sadece istemek değil, akılcı, kalıcı anlamda gayret göstermek, ulusal ve uluslararası rekabet noktasındaki tüm dinamikleri çok iyi hesap etmek zorundayız. Bugün yüzde 8-25 arasında bir ürün maliyetinde yer alan lojistikte rekabet, karların yüzde 3-5’lere düştüğü dünya ticaretinde ne kadar ekonomik gerçekleştirilirse o kadar öne çıkmaktadır. Ama siz gelen talebi karşılayacak altyapıyı, imar planlamalarını, parselin bağlantı yollarını, arıtma sistemlerini, depolama noktalarını, liman entegrasyonlarını sağlamaz, planlamaz ve altyapı hazırlamazsanız başarı olmaz. Bu bakışla Mersin’i hem yönetiyor hem de lojistik meselesini bu bakışla değerlendiriyoruz” diye konuştu.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut da küresel krizin ardından büyümeye çalışan dünyanın büyük zorluklar yaşadığına işaret etti. Dünyanın ticaret dengesi değiştikçe ticaretin haritasının da değiştiğini belirten Aşut, “Amacımız ve çabamız, değişen bu haritada Türkiye ve Akdeniz havzasının lojistik üssü olmaktır. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki sosyal ve siyasi sıkıntılar, Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar, ABD’nin bütçe sorunları arasında Türkiye, yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrarla güvenli liman haline geldi. Gelişmiş demiryolu, karayolu, büyüyen limanı ve büyük konteyner projesi, henüz temeli atılmasa da bölgenin sabırla beklediği havaalanı Mersin’i bütün ulaşım modlarına sahip nadir kentlerden biri haline getirecektir” ifadelerini kullandı.
Mersin’de lojistik merkez olmamasından yakınan Aşut, şunları söyledi: “Lojistik merkezi olmayan bir lojistik kent olur mu? Lojistik özellikle Mersin için omurga sektörlerden biridir. Lojistik, sadece kamyon sayısının artması ya da büyük bir limana sahip olmak değil, bilgi ve planlama gerektiren karmaşık bir sistemdir. Lojistik, ancak bunları sağlayacak bir merkezle katma değer ve çarpan etkisi yaratır. Aksi takdirde sektör havanda su döver, kent kaybeder. Dünyanın gözü Mersin ve Mersin’in lojistik avantajlarındadır. Yeter ki, eksiklerimizi tamamlamamıza izin verilsin, projelerimiz önündeki bürokrasi kaldırılsın, devlet kendi hedeflerine sahip çıksın.”
Öte yandan, fuarın açılışında MTSO, MDTO, Lojistik Derneği (LODER) ve Mersin Lojistik Platformu tarafından düzenlenen Uluslararası 2. Lojistik Proje Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Lojistik sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmanın ‘Kurumsal Proje’ kategorisinde ‘Arabam Tatilde’ projesiyle birinci olan Omsan Lojistik’in ödülünü Genel Müdür Yardımcısı Ergün Arıburnu aldı. Ödülünü Mersin Valisi Güzeloğlu, MTSO Başkanı Aşut, Mersin Lojistik Platformu Başkanı Jozef Atat ve LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş’ın elinden alan Omsan Genel Müdür Yardımcısı Arıburnu, ‘Arabam Tatilde’ projesiyle ilgili bilgi verdi. Lojistik sektöründe bu projeyi uygulayabilmenin haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen Arıburnu, yılında uygulamaya koydukları proje ile Mayıs-Kasım ayları arasında İstanbul’dan Bodrum, İzmir, Antalya ve Dalaman’a tatile gidenlerin araçlarının bu bölgelere taşınmasını sağladıklarını anlattı. Böylece insanları uzun yolda araba kullanma ve tatil bölgelerindeki yüksek araç kiralama derdinden kurtardıklarını dile getiren Arıburnu, yüzde 95’in üzerinde müşteri memnuniyeti sağladıklarını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler, kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdiler. Güzeloğlu, fuarda yer alan stantları da tek tek gezerek, firma yetkilileri ile yakından ilgilendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz