YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mersin, Akillere Sivil Anayasa Talebini İletti

Akil İnsanlar Akdeniz Bölge Heyeti’nin Mersin toplantısında sivil anayasa talebi öne çıktı. Toplantıya katılan Mersin...

Mersin, Akillere Sivil Anayasa Talebini İletti

Akil İnsanlar Akdeniz Bölge Heyeti’nin Mersin toplantısında sivil anayasa talebi öne çıktı. Toplantıya katılan Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, “Büyük bir çoğunluk, bu işin başarılı olması için olmazsa olmaz sivil, katılımcı bir anayasa istiyor. Bence de işin nirengi ve kilit noktası burada” dedi.

Akil İnsanlar Heyeti’nin Mersin’de HiltonSA Otel’de yaptığı toplantıya katılan sivil toplum örgütü, iş ve emek dünyası temsilcilerinin en önemli isteği hak ve özgürlüklerin öne çıkarıldığı sivil bir anayasa oldu. Basına kapalı gerçekleşen ve Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında yapılan toplantıya katılan MTB Başkanı Abdullah Özdemir ile araştırmacı, yazar Abdullah Ayan, toplantı sonrasında İHA’ya açıklama yaptılar. Akil İnsanlar Heyeti’nin toplantıda herhangi bir mesaj vermediğini belirten Özdemir, heyet üyelerine çeşitli görüşleri toplayıp hükümete bir rapor halinde verme görev ve misyonunun yüklendiğini söyledi. Heyet üyelerinin belli bir şeyi empoze etmek, bir fikirde ısrar etmek veya bir görüşü ortaya koymak gibi bir misyonları olmadığını ifade eden Özdemir, “Davet edilen yaklaşık 70 civarında katılımcı vardı. Hemen hemen her düşünceden, her gruptan, her anlayıştan, her misyondan insanların olduğu, çok da net ve özgürce fikirlerini beyan ettiği bir ortamda, insanlar barış süreciyle ilgili görüşlerini dile getirdiler. Kimi kaygılarını, kimi ümitlerini dile getirdi ama sonuç olarak herkes eteğindeki taşı dökmeye çalıştı. Bence olumlu bir yaklaşım. En azından insanların ne düşündüğünü ve bu sürecin nasıl olması gerektiğini, bu süreç olurken endişeleri ne olması gerekir, neden endişeli olduklarını, beklenti ve ümitleri nedir, bunları çok net olarak ortaya koymaya çalışıyorlar. Tabi bütün mesele, oluşacak raporda hükümetin ne gibi bir karar alacağı, nasıl bir uygulama içine gereceği ve burada oluşan bu fikir ve görüşleri nasıl değerlendireceği önemli” ifadelerini kullandı.

Mersin’den çıkan fikirlerin hepsinin aynı zamanda Türkiye’de de çıkacağını, sonuç olarak aynı problemin konuşulduğunu vurgulayan Özdemir, Mersin toplantısına katılanların büyük çoğunluğunun sivil anayasa talebini akil insanlara ilettiğini kaydetti. Özdemir, “Bu işin başarılı olması için olmazsa olmaz sivil, katılımcı bir anayasadan, herkesin hak ve hürriyetlerine riayet edecek, onları gözetecek bir anayasadan dem vuruyorlar. Bence de işin nirengi ve kilit noktası burada” diye konuştu.

“DİYARBAKIR İÇİN YEREL ÖZERKLİK NE KADAR ÖNEMLİYSE MERSİN İÇİN DE O KADAR ÖNEMLİ”

Araştırmacı, yazar, Mersin Büyükşehir ve Akdeniz Kent Konseyleri Yürütme Kurulu Üyesi Abdullah Ayan da toplantının oldukça anlamlı olduğunun altını çizdi. Toplantıda, yıllardır dile getirdikleri ‘Mersin Türkiye’dir’ noktasında ne kadar önemli, ne kadar zengin bir kent olduğunu vurgulamaya çalıştıklarını anlatan Ayan, şöyle devam etti: “Heyet de onun farkında. Aslında biz bu tip çalışmaları yapan kitleyiz. Heyetin genel sekreterliğini yapan grupla beraber biz yıllarca Mersin’de benzer bir çalışmayı MHP’lisi, CHP’lisi, AK Parti’lisi, sağcısı, solcusu, Alevi’si, Sünni’si bir araya gelerek yapıyoruz zaten. Bana kalırsa en önemli zenginliğimiz o. Ama sivil, darbe döneminden arınmış, özgürlüklerin ön plana çıkarıldığı bir anayasa, Kürt’ün de Türk’ün de Alevi’nin de Sünni’nin de herkesin eşit, birinci sınıf vatandaş olarak yer aldığı, en önemlisi yerel dinamiklerin, yerel yönetimlerin güçlendirildiği, hepimizin söz hakkının olduğu yeni bir anayasanın altını vurgulamaya çalıştık.”

Toplantıda Akdeniz Oyunlarını örnek verdiğini ifade eden Ayan, “Akdeniz Oyunları yapılıyor ama Mersin’den kopuk ve merkezi idarenin yaptığı bir şey ya da yeni projelerimiz var ama onları merkezi idare kendisi yönetmeye kalkıyor ve bizden kopmuş durumda. O nedenle Diyarbakır için yerel özerklik, yerel yönetimin güçlendirilmesi ne kadar önemliyse Mersin için de o kadar önemli” şeklinde konuştu.

Heyet üyelerinin sadece taşıyıcı görevi yaptıklarına, herhangi bir fikir belirtmekten çok dinlemeye geldiklerine işaret eden Ayan, “Burada da herkes özgürce görüşlerini dile getirdi. Umarım ve dilerim bundan Mersin’de elde ettiğimiz sonuç gibi bütün Türkiye’de bir sonuç olur ve artık kan durur, barış, huzur gelir ve tabi ki zenginlik gelir” dedi.

Toplantıda çok az tepki olduğunu da belirten Ayan, şunları söyledi: “Elbette farklı farklı görüşler yer alacaktır. Bir takım uç görüşler de yer alacaktır ama biz bunlara alışkınız Mersin olarak. Bunların hepsini içimizde sindirebiliyoruz, yaşayabiliyoruz. Yine örnek olarak verildi, MHP’li bir belediye ile BDP’li bir belediyenin 35 metrelik bir yolun altında ve üstünde yer alması ve bunların rahat bir biçimde gerek Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gerekse her ortamda bir araya gelerek kol kola dolaşabilmeleri bile Mersin’deki barışın ne kadar Türkiye’ye örnek olacak bir barış olduğunu ortaya koydu.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler