YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mersin Balıklarının Yeşilırmak'taki Yaşam Savaşı

Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, "Karadeniz'in en değerli...

Mersin Balıklarının Yeşilırmak'taki Yaşam Savaşı

Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, "Karadeniz'in en değerli balıklarından olan mersin balıkları, gün geçtikçe artan insan kaynaklı nedenlerle yok oluşa doğru hızla yaklaşıyor" dedi.

Türkiye sularındaki en önemli üreme alanı oluşturan Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya ırmakları arasında Mersin balıklarının üreme imkanı bakımından en elverişli olanının Yeşilırmak olduğunu, onunda normal rejiminde aktığında bu elverişli ortamın oluştuğunu söyleyen Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, "Ülkemiz sularında uluslararası anlaşmalara göre koruma altında olmasına ve avcılığı yasak olmasına rağmen tesadüfen ağlara takılan erişkin bireylerin küçük bireyler gibi geri salınması gerekirken maalesef bu balıklar ganimet olarak görülüp öldürülüyor ve yasa dışı yollardan pazarlanıyor. Ağlardan kurtulmayı başaran az sayıda erişkin birey ise neslini devam ettirme çabasını her şeye rağmen sürdürüyor. Ülkemiz sularındaki en önemli üreme alanlarını oluşturan Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinden Mersin balıklarının üreme imkanı bakımından halen en elverişli olanı Yeşilırmak. Ancak oda normal rejiminde aktığı zaman. Oysa Suat Uğurlu Barajı'nda günlerce su tutulduğunda normalde gürül gürül akan Yeşilırmak, fotoğraftaki gibi kuruyor ve yumurtlama göçü yapmaya çalışan Mersin balıkları su birikintilerinde mahsur kalıyor" diye konuştu.

11 Mart 2012 pazar gününün de böyle günlerden biri olduğunu ve 2 gün boyunca barajdan su bırakılmadığını söyleyen Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, "150 kiloluk Mersin morinası Yeşilırmak'ın içinden geçtiği Çarşamba ilçe merkezindeki köprü civarında su birikintilerinde çırpınırken, civardaki vatandaşlar tarafından hunharca öldürüldü. Oysa yapılması gereken, Yeşilırmak üzerinde inşası devam eden Çarşamba HES altındaki çok uygun yumurtlama alanlarına çıkarak neslini devam ettirme gayretinde olan bu balığı kurtarmaya çalışmak olacaktı. Bu balık başaramadı ama Mersin balıklarının mücadelesi devam ediyor. 26 Nisan 2012 günü yine aynı bölgede bir mersin morinası daha görüldü. Ancak bu sefer az da olsa Yeşilırmak akıyordu, balığın bu kez şansı vardı ve kaçabildi. Ertesi günlerde yine barajda su tutulmaya başlandı, günlerce su akmadı. Ama belki de bu balık ve birkaçı daha başarmıştır göçü sürdürmeyi ve üremeyi. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. En azından Yeşilırmak'ta Mersin balıkları için hala umut varken su rejimini bu değerli balıkların üreme göçünü sürdürebileceği şekilde ayarlayalım. Nehir yatağında yüzlerce kiloluk iri cüsseli bu balıkların ilerleyebilmesine izin verecek miktarda su bulunmasını sağlayalım. Çarşamba halkına da seslenmek istiyorum. Hem neslini devam ettirme çabasındaki anaç Mersin balıklarını hem de yavrularını koruyalım. Çoğalmalarına izin verelim. Mersin balıklarının çabası ve halkın desteği Yeşilırmak ve Çarşamba'nın gururu olsun. Yeşilırmak'ın sembolü Mersin balıklarını hep birlikte koruyalım, yaşatalım" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler