Mersin Girişimci İşadamları Derneği (Mersin GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, genel ve bölgesel teşvikler sayesinde Mersin’e yapılan yatırımların geçen yıl 2 kat arttığını belirterek, kentin ülke genelindeki başarı grafiğini yükseltmeye devam ettiğini kaydetti.
Mersin GİAD Başkanı Gürsoy, yaptığı yazılı açıklamayla Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan yatırım teşvik verilerini değerlendirdi. Mersin’e yatırım teşvik belgeli yatırımların sabit yatırım tutarının 2011 yılına oranla 2012 yılında 2 kat arttığını ifade eden Gürsoy, genel ve bölgesel teşvikler sayesinde geçen yıl 1 milyar 111 milyon TL değerinde yatırım yapıldığını bildirdi. Gürsoy, yeni teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan Mersin’de genel teşvik sistemi kapsamında 703 milyon TL, bölgesel teşvik kapsamında ise 408 milyon TL yatırım yapıldığını dile getirdi. Bu verilerle Mersin’in, ülke genelindeki başarı grafiğini yükseltmeyi sürdürdüğünü vurgulayan Gürsoy, 2023 yılı hedefleri doğrultusunda ilerleyen Türkiye’ye bu yolculukta en büyük destekçi rolünü Mersin’in üstlendiğini belirtti.
Mersin’e yatırımcı ilgisinin de her geçen gün arttığına dikkat çeken Gürsoy, hükümetin teşviklerle birlikte KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği uygulamalarıyla yatırımcıların, yatırım yapmalarını kolaylaştırıldığına işaret etti. Devlet teşviklerinin yanı sıra yerel yöneticilerin de yatırımcılara destek verdiğinin altını çizen Gürsoy, “Kente yapılan yatırımlar artmaya devam ederken, kentte kendini daha da güçlendirme yolunda ilerliyor. Kuruluş çalışmalarını tamamlayan 3. Organize Sanayi Bölgesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na onay için sunuldu. Devam eden 1/100.000 Çevre Düzeni Planı çalışmaları yatırımlar doğrultusunda şekil almaya devam ediyor. Yani bir taraftan yatırımcılar için devlet teşviki uygulanırken diğer taraftan yerel yönetimler de önemli destek çalışmalarına imza atıyor” ifadelerini kullandı.
Mersin’de 2012 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 116 olduğunu aktaran Gürsoy, 2002 yılında yapılan ihracatın 2012 yılında yaklaşık 4 kat artarak 320 milyon dolardan 1,3 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Tarım, ticaret ve sanayi kenti Mersin’de ihracatın ithalatın üzerinde gerçekleştiğine vurgu yapan Gürsoy, şöyle devam etti: “Aynı zamanda liman kenti olan Mersin, lojistik avantajını kullanmaya devam ediyor. Mersin Limanı da kentin ekonomisini desteklemek için çalışmalarını sürdürüyor. Mersin Limanı son olarak OECD’nin dünyadaki tüm limanlar arasında incelenmeye değer gördüğü 6. liman olarak büyük bir başarıya gösterdi.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz