MERSİN (İHA) - Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Koordinatörü Mustafa Tekin, dünyadaki küreselleşme ve Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinden gelen malların geçiş yolu üzerinde olması nedeniyle Mersin Limanı'nın büyük önem taşıdığını söyledi.
Ulaştırma Bakanlığı DLH tarafından 2006 yatırım programına alınan ve Mersin Limanı'na yapılması planlanan 'Mersin Konteynır Liman İnşaat Projesi'ne ilişkin düzenlenen ÇED Sürecine Katılım Toplantısı', Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonu'nda düzenlendi. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından organize edilen toplantıya, ÇED ve Planlama Şube Müdürü İshak Burak, Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü ÇED Koordinatörleri, Mersin Deniz Ticaret Odası temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi ile bazı kamu kurum kuruluş temsilcilerinden az sayıda kişi katıldı. Katılımcılara proje hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü ÇED Koordinatörü Mustafa Tekin, dünyadaki küreselleşme ve Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinden gelen malların geçiş yolu üzerinde olması nedeniyle Mersin Limanı'nın taşıdığı önemi hatırlattı. Ancak kapasite ve yapı nedeniyle mevcut Mersin Limanı'nın bir çok konuda yetersiz kaldığına, 200-250 metrelik büyük tonajlı gemilerin giriş yapamadığına da işaret eden Tekin, Mersin Limanı'nın Doğu Akdeniz'de bir 'Ana Limana' dönüştürülmesinin gerekliliğine dikkat çekti. 2006 Yılı Yatırım Programı Ulaştırma Denizyolu Sektöründe '1996E020010' proje numarası ile yer alan 'Mersin Konteynır Limanı'nın, mevcut Mersin Limanı'nın ana mendireğinden de yararlanılarak Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nce yapılmasının planlandığını belirten Tekin, "Batı Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğunun arasındaki uzun ana mesafe rotaları, Doğu Akdeniz'de Mersin Liman alanlarına çok yakın geçmektedir. Planlanan Mersin Konteynır Limanı, bu bölgedeki ana liman olmak için bir aday niteliğinde olacaktır" dedi. Yatırımların uygulama programını da aktaran Tekin, kullanım sahasının tümünün, denizden doldurularak elde edileceğini, süreç içerisinde yeni rıhtımlar ekleneceğini, üç aşamadan oluşan proje tamamlandığında ise tüm aşamalarda toplam '7 milyon 716 bin 214 metrekare' konteynır liman sahası elde edileceğini kaydetti.
Projenin önemine ve Mersin'e ve Türkiye'ye kazandıracağı ekonomik ve sosyal faydalara değinen ÇED ve Planlama Şube Müdürü İshak Burak ise, bu tür yatırımlara destek olma çağrısında bulunarak, "Bu tür çalışmalar yapılırken, çevresel etkilerin de göz ardı edilmemesi gerekir. Çevre ve sanayi dengesi çok iyi sağlanmalıdır. Proje tamamlandığında, sosyal ve ekonomik olarak çok geniş bir kesim çok olumlu anlamda etkilenecektir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü ÇED Koordinatörü Mustafa Tekin, katılımcıların proje hakkındaki sorularını yanıtlandı.