YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mersin Limanı'nda El Konulan Çeltik

Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, Mersin Limanı'na getirilen 23 bin ton pirince GDO'lu

Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, Mersin Limanı'na getirilen 23 bin ton pirince GDO'lu olduğu iddiasıyla el konulmasına ilişkin, GDO'nun çeltikten kaynaklanmadığını savundu.

Eser, bir programa katılmak için geldiği Eskişehir'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de GDO'lu bir ürünün üretimi olmadığını, sadece Biyogüvenlik Kurulu tarafından izin verilen belli ürünlerin kontrollü şekilde ithalatının söz konusu olduğunu belirtti.

Dünyada şu anda GDO'lu pirinç üretiminin olmadığını öne süren Eser, şunları kaydetti:

"Çok büyük ihtimalle bu bir teknik bulaşmadır. GDO'nun, çeltikten kaynaklandığı kanaatinde değilim. Bizim bilgilerimiz bu yönde... Onun için çeltikle, pirinçle ilgili böyle bir polemiğe girmeye gerek yok. Muhtemelen taşıma sürecinde bir bulaşma olmuştur, ondan kaynaklanıyordur. Bu benim şahsi kanaatim, çeltik masum."

GDO'nun sadece yem maddesi olarak kullanıldığına dikkati çeken Eser, yediği yemden hayvana geçen bir Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) bulgusunun söz konusu olmayacağına değinerek, "Bizim bilgilerimiz, hayvanın tükettiği GDO'dan kendi etine, sütüne, yumurtasına kolay kolay bir geçişin olmayacağını söylüyor. Şu ana kadar rastlamadık. Bilimsel olarak ispat edilmiş bir şey de yok. Bir sonuç olmadan da 'bu ortaya çıkabilir' demeyi afaki buluyorum" diye konuştu.

- "Yağda GDO olmaz"

Her bir ürünün tek tek değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Eser, Türkiye'de uzun yıllar önce üretime girmiş ve zararsızlığı bu sürede ispat edilmiş ürünlerin kabulünün öncelikli olması yönünde bir yöntem benimsendiğini anlattı.

Toplumun gıda ürünlerini tüketirken rahat olmaları tavsiyesinde bulunan Eser, şöyle devam etti:

"Gıdada izin verilmiş herhangi bir GDO'lu ürün yok. Görüyorsunuz kaçak, bulaşma bile ortaya çıkıyor, ülkemize girmesi mümkün değil. Gıda sektörü kendisi zaten tedbirini alıyor, hassasiyet gösteriyor. Sofralarda tüketilen hiçbir üründe özellikle de mısır yağlarında GDO yok. Yağda zaten GDO olmaz. GDO dediğimiz gen parçası, o da proteinden ibarettir, yağda protein olmadığı için müsterih olabilirsiniz, bir sorun söz konusu değildir. Benim tavsiyem herkesin yerli üretimi tercih etmesidir."

Hükümetin şu ana kadar ki uyguladığı politikaları doğru bulduğunu ve desteklediğini ifade eden Eser, hükümetin sadece bu konuda vatandaşı bilgilendirme yönünde eksiklikleri olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Eser, toplumun özellikle GDO konusunda, Biyogüvenlik Kurulu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na güvenmesini istedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler