YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mersin Mmo’dan Kazan Patlamalarına Karşı Uyarı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Alper Turna, can kayıplarına neden olan kazan patlamaları...

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Alper Turna, can kayıplarına neden olan kazan patlamaları konusunda uyarıda bulunarak, kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla patlamaların büyük oranda önüne geçilebileceğini kaydetti.

MMO Şube Başkanı Turna, yaptığı yazılı açıklamada, önceki gün Mersin’de bir fabrikada meydana gelen kazan patlamasında bir kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, daha önce kazan patlamalarına karşı yaptıkları uyarıyı tekrarlama gereği duyduklarını kaydetti. Bu üzücü kazaların, patlamaların, can kayıplarının yaşanmaması için bir kez daha herkesi uyardıklarını ifade eden Turna, “Evlerimizde, işyerlerimizde herhangi bir kaza ya da patlamayla karşılaşmadan, can ve mal kayıpları yaşanmadan huzurlu bir kış geçirmek için önlemler almamız gerekmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’nün 207., 208. ve 209. maddelerinde kazanların, 223. ve 227. maddelerinde buhar kazanı, kalorifer kazanı, kızgın yağ kazanı, kızgın su kazanı, hava tankı, hidrofor gibi basınçlı kapların, yılda bir kere periyodik kontrol ve testlerinin yapılması hükme bağlanmıştır. Ancak denetim yetersizliği nedeniyle bu testler genellikle ihmal edilmektedir” dedi.

Kazanlarda emniyet sistemleri çalışmadığında, eskime, çürüme veya diğer işletme hataları olduğunda kazalar ya da patlamaların da kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Turna, “Mevcut kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin, yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla patlamaların büyük oranda önüne geçilebilir. Ülkemizdeki kazan dairelerinin tamamının süratle kontrole tabi tutularak mevcut durumlarının ortaya çıkarılması, ömrünü tamamlamış ve kullanılması sakıncalı kazanların işletilmesine ivedilikle son verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mevcut yönetmelikler doğrultusunda, kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez periyodik kontrol, bakım ve testleri mutlaka yaptırılmalıdır. Bu testlerin uzman kişiler tarafından sağlıklı biçimde yapılabilmesi ve yönetmeliklere göre geçerli sayılabilmesi için Makina Mühendisleri Odası gibi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen, yetkili muayene kuruluşlarına yaptırılmasına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’nün 210. maddesiyle kazanların ehliyetli kişilerce işletilmesinin zorunlu kılındığına işaret eden Turna, şöyle devam etti: “Konutlarda ve işletmelerde kazancıların, Odamız tarafından da rutin olarak düzenlenen ‘Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel Yetiştirme Kursu’na katılarak ‘Kazan İşletme Sertifikası’ almış olmaları gerekmektedir. Geçmişte yaşadığımız kazan patlamalarının, yetkin ve yetkili olmayan kişiler tarafından işletilen kazanlarda gerçekleştiğini unutmamalıdır. Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bu tür kazaların tekrarlanmaması için dikkat edilmesi gereken hususları kamuoyu ile bir kez daha paylaşarak, bu konuda yetkilileri ve vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler