Mersin Üniversitesi'nin, Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunduğu projelerin tamamının kabul edildiği bildirildi. "Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve İktisadi Uyumunun Sağlanması Mali Destek Programı"na yapılan başvurularla hayata geçirilecek 4 proje ile Mersin'e göçle gelenlerin sosyal, kültürel gelişimleri, meslek edinmeleri ve sosyal uyumlarının sağlanması hedefleniyor.
Mersin Üniversitesi'nden (MEÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre MEÜ, 2012 yılında Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) "Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve İktisadi Uyumunun Sağlanması Mali Destek Programı"na 4 başvuru yaptı. Bazıları ortaklıklarla yürütülecek projelerin tamamı kabul edilirken, projelere ÇKA'dan sağlanacak hibe destek miktarı da 1 milyon 81 bin 430 TL'yi buldu. MEÜ, bu projeler ile birlikte toplamda 2 milyon 311 bin 821 TL'lik ÇKA destekli proje ile ÇKA hibelerinden en çok faydalanan kamu kurumları arasında birinci sırayı aldı.
MEÜ'nün ÇKA tarafından kabul edilen projelerinden "Ekolojik Çevre, Kültür ve Sanat Eğitim Merkezi" projesi en yüksek puanı alarak birinci oldu. Dış İlişkiler Proje Koordinasyon Birimi'nden Öğretim Görevlileri Berna Aysen, Tanla Hatungil ve Mesut Uzman tarafından hazırlanan, koordinatörlüğünü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu'nun yapacağı proje; göçün yoğun olarak yaşandığı dezavantajlı bölge olan Mersin merkez Akdeniz ilçesindeki çocuklar ve ailelerinin sosyal ve kültürel gelişimlerinin desteklenerek kent yaşamına entegrasyonlarının sağlanmasını hedefliyor. MEÜ'den yapılan açıklamada, göç ile gelerek Akdeniz ilçesinde yaşayan 7-12 yaş grubundaki ilköğretim öğrencisi 60 çocuk ve ailelerini kapsayan ve 265 bin 902 TL bütçeye sahip proje ile Mersin'de göç ile gelen dezavantajlı guruba yönelik ilk kez çeşitlendirilmiş, alternatif, toplum temelli bir hizmet geliştirilmiş olacağı vurgulanırken, hedef grubun, "Ekolojik Çevre Kültür ve Sanat Eğitim Merkezi' faaliyetleri ile bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal gelişimleri desteklenerek topluma entegrasyonlarının önündeki engellerin kaldırılmış olacağı kaydedildi. Projenin bitiminde eğitim merkezinin üniversite bünyesinde faaliyetlerine devam edeceği ifade edildi.
MEÜ'nün "Mobil Bilgi" adlı projesi ise değerlendirme sonucu üçüncü oldu. Dış İlişkiler Proje Koordinasyon Birimi tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesi için hazırlanan ve MEÜ'nün de ortak olduğu proje, 352 bin 767 TL bütçeye sahip. Projede, göçle gelerek kentsel varoşlarda yaşayan dezavantajlı nüfusun, bireysel gelişimlerinin desteklenerek kent yaşamına ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmak hedefleniyor. Proje kapsamında, Mersin merkez Toroslar, Akdeniz ve Mezitli ilçelerinde yaşayan 3-6 yaş grubundaki okul öncesi eğitim hizmetlerinden faydalanmayan 3 bin çocuk, bu yaş gurubunda çocuğu bulunan, eğitimin önemi konusunda bilinç düzeyi düşük 600 aile, kamusal hizmetler konusunda bilinçsiz 10 bin kişi ve 36 mahalle muhtarının kamusal hizmetler ve okul öncesi eğitimin önemi konusunda bilinçlendirilmesi için seminer ve bilgilendirme faaliyetleri yürütülmesi planlanıyor.
Yine Proje Koordinasyon Birimi tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesi için hazırlanan ve MEÜ'nün de ortak olduğu "Çocuk Akademisi" projesi de göçle gelerek kentsel varoşlarda yaşayan dezavantajlı çocukların, bireysel gelişimlerinin desteklenerek kent yaşamına ve sosyal uyumlarına katkıda bulunulmasını hedefliyor. Projenin bütçesi 252 bin 760 TL. Merkez ilçe Toroslar Belediyesi ve Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de ortaklığında yürütülecek proje kapsamında 'Bilim Otobüsü' oluşturulacak. Bilim Otobüsü ile çoğu dağ köylerinde bulunan 11 pilot ilkokulda 3 bin çocuğa ulaşılması, 'Oyun ve Drama Atölyesi', 'Spor Akademisi' ve 'Resim Atölyesi' programlarından 110 çocuğun faydalandırılması ve 600 aileye bilinçlendirme semineri düzenlenmesi planlanıyor.
MEÜ'nün dördüncü projesi ise "Bir Fırsat Bulsam Mesleğim Olsa" adını taşıyor. Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. İrem Ersöz Kaya'nın koordinatörlüğünde, Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mersin İŞKUR'un ortaklığı ile Tarsus'ta yürütülecek proje ile Tarsus'a iç göçle gelmiş ve mesleki yeterliği olmayan, ilköğretim mezunu 30 anne ve ortaöğretim mezunu 30 erkeğin mesleki yeterliliklerinin arttırılarak işgücü piyasasına yaklaştırılmaları hedefleniyor. Projenin bütçesi ise 210 bin TL olarak belirlendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz