YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mersin'de 30 Kuruş Olan Kayısı, Malatya'da 2.5 Tl'den Satılıyor

Mersin'de kilosu 30 kuruşa düşen yaş kayısı nedeniyle üreticiler eylem yaparken, aynı bölgeden getirilerek Malatya'da...

Mersin'de 30 Kuruş Olan Kayısı, Malatya'da 2.5 Tl'den Satılıyor

Mersin'de kilosu 30 kuruşa düşen yaş kayısı nedeniyle üreticiler eylem yaparken, aynı bölgeden getirilerek Malatya'da tezgaha konulan kayısılar ise 2.5 TL'den satışa sunuluyor.

Mersin'in Silifke ilçesinde, yaş kayısı fiyatlarının 30 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle yola dökülen kayısıların çiğnenerek eylem yapılması, yaş kayısı piyasasında yaşanan pazarlama sorununu gündeme taşıdı. Dünyanın kayısı üretim merkezi olan Malatya'da yaş kayısının 15-20 Haziran arasında tezgahta yer alması nedeniyle, bu dönem çoğunlukla Mersin bölgesinden getirilen yaş kayısılar manavlarda tezgaha konuluyor. Mersin'de 30 kuruşa düşen yaş kayısı fiyatına karşılık aynı bölgeden getirilen yaş kayısı Malatya'da manavlarda 2.5 TL'den vatandaşlara satılıyor.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Mersin'de yapılan eylemi desteklediklerini ve haklı bir eylem olduğunu ifade ederek, "O çiftçilerimizin eylemini destekliyorum. Orada 30 kuruştan alınan kayısı, Malatya manavında 2.5 TL'den işlem görüyor. Arada üretici ile tüketici kaybediyor. Aracılar bu üreticilerin alın teri ile geçinmektedirler. Üreticiler eğer desteklenseydi, bugün o kayısıları ayaklar altına almazlardı. Kayısı bugün ayaklar altına alınıp çiğneniyorsa, herkesin bunu bir kez daha düşünmesi gerekir" dedi.

Aracı, üretici ve tüketici arasında bir uyum sağlanmazsa, yarın bu eylemlerin Mersin'de olduğu gibi her yerde olabileceğini söyleyen Polatbaş, "Çünkü 30 kuruştan üreticiden alıp, 2.5 TL'ye tüketiciye satıyorsun. Böyle bir mantık olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olmaz" diye konuştu.

Malatya'da bu sorunun yaşanmaması için bütün yetkililerin önlem alması gerektiğini kaydeden Polatbaş, "Mersin kayısısı Malatya'da 2.5 TL'den fiyat buluyorsa, Malatyalı üreticinin de bu fiyattan yararlanması lazım. Mersin'de olan olay yarın Malatya'da da olacak. Aracılara böyle üreticileri boğdurursan, denetim mekanizmasını işleme koymazsan üretici de malını yere döküp çiğner" şeklinde konuştu.

Malatya yaş kayısısının bu dönem piyasaya çıkmamasına karşın; Mersin, Iğdır ve Hatay'da yetişen kayısıların Batı illerinde genellikle Malatya kayısısı adı altında piyasaya sürüldüğünü belirten Polatbaş, tüketicilerin buna dikkat etmelerini ve Malatya yaş kayısısının 15 -20 Haziran tarihleri arasında piyasaya çıkmaya başladığını bilmelerini istedi. Polatbaş, diğer bölgelerdeki kayısı ile Malatya kayısısı arasında önemli bir kalite farklılığının bulunduğunu belirtti.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, kayısı üreticisinin aracıların elinden kurtarılması ve fiyatın düşürülmemesi için sezon başında kayısı üreticisine masraflarını karşılayabilmesi için avans sisteminin uygulamaya konulmasını istediklerini, bu konuda çeşitli girişimlerde bulunduklarını ve AK Parti Malatya milletvekillerinin de seçim öncesinde verilmiş sözü bulunduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Milletvekillerimizin sözünde durmasını bekliyoruz. Çünkü sezon başında ve sonunda kayısı üreticisinin sıkıntı yaşamaması lazım. Bir an önce bütün yetkililerin buna bir çare bulması lazım. Çünkü uçurumlar kadar fiyat farkı var. İşte Mersin'de 30 kuruştan alınan kayısı, Malatya'da 2 ile 2.5 TL arasında satılabiliyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler