Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, 2 gün arayla meydana gelen 2 çocuk ölümüyle ilgili olarak virüs veya bakteriden şüphelendiklerini, ancak çocukların ölüm nedenlerinin henüz belirlenemediğini söyledi.
Kemik, gerekli önlemlerin alındığını ve mahallenin karantina altında tutulduğunu belirterek, ortada korkulacak veya telaşa kapılacak bir durum da olmadığını ifade etti.
Güneş Mahallesi'nde 9 Kasım 2008 tarihinde Bora Mustafa Demir'in (4) rahatsızlanarak Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldığını ve burada da menenjit şüphesiyle tedavi altına alındığını belirten Aytekin Kemik, küçük çocuğun hastaneye kaldırıldıktan yaklaşık 2 saat sonra da hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kemik, ölümün menenjit nedeniyle olup olmadığı konusunun araştırıldığını belirterek, şu ana kadar kesinleşmiş herhangi bir vakanın da olmadığını dile getirdi.
Benzer bir vakanın da bugün yaşandığını, aynı mahallede oturan 2 yaşındaki Can Ulaş adlı çocuğun da aynı nedenden dolayı hastaneye kaldırıldığını ve aniden fenalaşarak hayatını kaybettiğini ifade eden Kemik, Can Ulaş'ta solunum enfeksiyonu bulgularına ulaştıklarını ve menenjit ön teşhisinin konulduğunu, ancak bu teşhisin de kesinliğinin henüz ispatlanmadığını kaydetti. Ölen her 2 çocuk için de gerekli tüm tıbbi müdahalelerin hastanede yapıldığını anlatan Aytekin Kemik, çocukların tedavi gördüğü alanların da dezenfekte edildiğini söyledi. Kemik, "Çocukların oturduğu mahallelerdeki yakın akrabaları, arkadaş grupları, aileleri sağlık ocaklarına götürülerek tepeden tırnağa kontrolden geçirildi.
Gerekli görülen hallerde müdahalelerde bulunarak ilaç tedavisine başlandı. Söz konusu mahallede yaşayan insanları uyardık ve gerekli eğitim çalışmalarımız da devam ediyor. Ankara'dan alanında uzman 2 profesör 22.45 uçağıyla önce Adana'ya oradan da karayoluyla Mersin'e gelecekler. Onlar da gerekli araştırmayı yapacaklar" dedi. Ortada henüz kesinleşmiş bir durum olmadığını, bu nedenle de insanların telaşa kapılmaması gerektiğini söyleyen Aytekin Kemik, yaşanan ölümlerin basit ölümler ya da bakteriye bağlı ölümler de olabileceğini, bu konudaki araştırmaların da sürdürüldüğünü belirtti. Kemik, bölgede menenjitle ilgili olarak şu anda herhangi bir vakanın olmadığını, bu nedenle salgın açısından bir şüphelerinin olmadığını, ancak yine de gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
Dünya var olduğu sürece menenjitin de ortaya çıkabilecek hastalıklardan biri olduğunu dile getiren Aytekin Kemik, kendilerine menenjit şüphesiyle başvuruda bulunan çocukların ailelerinin de maddi durumunun oldukça kötü olduğuna dikkat çekerek, ailelerin tedavide geç kaldığını savundu. Kemik, "Aileler durumu 'basit bir solunum yolu enfeksiyonu' olarak algılamış, ancak bu durum çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle de anne ve babaların çocuklarını, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna götürerek tedavi ettirmeleri ve beklememeleri gerekir" diye konuştu.
Yaşanan ölümlerle ilgili olarak bakteri vakasından korktuklarını, ancak bu duruma bir virüsün de neden olabileceğini belirten Aytekin Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Her iki ihtimal üzerinde de ivedilikle duruyoruz. Eğer bu vakaya virüs neden olmuşsa o zaman yapabileceğimiz pek de bir şey yok. Çünkü virüs, çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Bu nedenle biz yarın, ölümlerin gerçekleşmiş olduğu bölgedeki bütün çocuklardan boğaz kültürü alacağız. Ailelere de koruma amacıyla gerekli antibiyotikler verildi. Sağlık ocaklarında görevli sağlık personelimiz de taramalarını sürdürüyor. Biz teyakkuz halindeyiz ve herhangi bir sorun yok. Ortada korkulacak, telaşa kapılacak bir durum da yok."