Mersin Turizm İşletmecileri Derneği -MERTİD- Kurucu Başkanı ve Kilikya Oteli İşletmecisi Mustafa Kale yaptığı açıklamada MERTİD’in yapması gereken çalışmaları valiliğin yaptığını söyledi.
Mersin Turizm İşletmecileri Derneği'nin çalışmalarını değerlendiren Mustafa Kale, MERTİD'in kuruluş amaçlarından birinin de Mersin'i tanıtmak olduğunu belirterek: “Şu an MERTİD kuruluş amacına uygun çalışmıyor. Mersin'in tanıtımlarını valilik yapıyor. MERTİD varken bunu valilik kurumunun yapmasına gerek yok. MERTİD olarak Mersin ilini elimizden geldiğince dünyaya tanıttık. Turizm Bakanlığı bizim desteklerimizle 12 dilde Mersin ve Tarsus tanıtım kitapları hazırladı. Ancak 12 üyesi olan Türkiye Otelciler Federasyonu'na Mersin olarak kaydolamadık. Mersin, turizm alanında gelişmediği için aranan vasıfları da karşılıyamıyor. Bu yüzden 13. üye olarak kayıt olamıyoruz" diye konuştu.
MERTİD seyahat acentasına döndü!
MERTİD kurulurken sırayla başkanlık yapma kararı aldıklarını kaydeden Kale: "Ben bir dönem başkanlık yaptım ve bıraktım. Ama şimdiki döneme baktığımızda geçen dönemin başkanı, hevesini alamadığı gerekçesiyle başkanlığını bir dönem daha uzattı. MERTİD yönetimi artık seyahat acentasına döndü" şeklinde konuştu.
Bireysel çabayla büyük adımlar atılamıyor!
Kızkalesi’nin ilçe olmasıyla ve Kızkalesi Belediye Başkanı’nın turizmci olmasıyla birçok projenin gerçekleşeceğini dile getiren Kale: “Ben projelerimi burada gerçekleştiremeyeceğim için kentimizi yurtdışında tanıtıyorum. Yurtdışında birçok turizm fuarına katılarak projelerimizi anlatıyorum, ama bireysel çabayla çok büyük adımlar atılamıyor" dedi.
Fuarlarda yöresel lezzeti tanıtıyoruz
Fuarlarda birçok yöresel lezzeti tanıttığını belirten Mustafa Kale: “Cezeryemizi uluslararası fuarlarda tanıtıyorum. Böylece Mersin kültürünü turistler kendi ülkelerinde tanıyor. Otelimizde yarım pansiyon hizmet veriyoruz. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği veriyoruz. Verdiğimiz kahvaltıda yöresel lezzetlerimizi sunmayı ihmal etmiyoruz. Yöresel lezzet olarak örneğin elle kırılmış yeşil zeytin ve kuru incir veriyoruz. Akşam yemeğinde ise kısır gibi yöresel tatları misafirlerime sunuyoruz. Yöresel tatlar turistlerde Mersin kültürünün zengin olduğu düşüncesini oluşturuyor. Hiçbir turist 17 yıl boyunca aynı otele gitmez ama buraya 17 yıldır gelen misafirlerimiz var. Bu tür gelen misafir sayısını çoğaltabilmek zor. Antalya'da turizmciye ve turiste teşvikler ve hizmetler var Mersin'de ise bunlar yok’’ diye konuştu.
Kilikya’nın tarihi raporunu hazırlattım
Olba Krallığı’nın ve Kilikyalılar medeniyetinin önemli bir dönem olduğunu açıklayan Mustafa Kale: "Mersin Üniversitesi akademisyenlerine bu bölgenin tarihi raporunu hazırlattım yakın zamanda da bu raporları ilgili kurumlara aktaracağım. Ancak, Türkiye'nin diğer bölgelerinde Mersin'deki gibi kötü turizm uygalamaları yok. Örneğin Side'deki bir yöneticiyle buradakinin bakışı çok farklı.Taban tabana zıt uygulamalar var. Orada turizmi geliştirmek için birlik içinde adımlar atılıyor, turizm işletmecisi serbest bırakılıyor. Burada ise çok büyük baskı var. Alanya’daki Granada Otel’e baktığımızda denizin içine bir yapı yapıldığını görüyoruz. Bizim ise havuzumuz 35 santim sahil alanına girmiş diye kırdırıldı. Bu yüzden Alanya turizmde gelişiyor Mersin yerinde sayıyor. Yurtdışından hurma ağaçlarını getirip diktik. Tanesi 1000 dolar olan hurma ağaçlarını yurtdışından getirdik. Ağaçtan çıkan hurmalar hem lezzetli hem kaliteli. Mersin'de hurma yetiştirilebileceğini ispatladım. Ama yetkililer bu ağacı da çeşitli gerekçelerle yıkmak istiyor!” şeklinde konuştu.
Turisti rahatsız edene kaymakamlık bir şey yapmıyor!
İsviçre’li bir turizm firmasıyla anlaşma yaptığını belirten Kale: "Anlaşma yapıtığım bu firma gelişmiş ülkelerdeki vatandaşları otelime gönderiyor. Gelen turistleri rahatsız eden magandaları kaymakamlığa şikayet ediyorum ama kurum bu durumla hiç ilgilenmiyor. Mersin'e gelen Türkiye Turizm İşletmeciler Derneği yöneticileri valiliğin isteği ile karşılayıp gezdirdim. Mezitli'den başlayarak tüm Mersin'i heyete gezdirdim. Heyetin içindekilerin işletmeleri en az 3 bin 500 yataklı iken, ben onları 170 yataklı otelimize davet ettim. Taze çilek ve erik ikram ettim, projelerimi anlattım. Dedeman Otelleri sahibi Murat Dedeman: ‘Amatör ruhuyla profesyonel hizmet yapmak buna denir’ dedi. 15 bin yataklı bir otel yapılması konuşuldu. Bu da en azından 10 bin Mersinli’ye istihdam demektir" dedi.
23 yıldır turizm işletmecisi olduğunu hatırlatan Mustafa Kale: “Kentimizde zabıtanın, kaymakamın, hakimin bakış açıları çok farklı. Bir olaya aynı gözle objektif olarak bakamıyorlar. Her telden farklı bir ses çıkınca da turizmde birlik beraberlik sağlanamıyor" diyerek sitemini dile getirdi.
Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz