YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merve Kavakçı: O dava en yüce mahkemeye intikal etmiştir

1999 yılında TBMM Genel Kurulu’ndaki yemin törenine başı örtülü girdiği için dönemin başbakanı Bülent Ecevit...

Merve Kavakçı: O dava en yüce mahkemeye intikal etmiştir

1999 yılında TBMM Genel Kurulu’ndaki yemin törenine başı örtülü girdiği için dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından tepki gösterilen eski milletvekili Merve Kavakçı, “Ecevit’e hakkınızı helal ediyor musunuz?” sorusuna, “O dava en yüce mahkemeye intikal etmiştir” cevabını verdi.

Başı örtülü olduğu için 2 Mayıs 1999 tarihinde TBMM’den çıkarılan ve oturum sırasında DSP’li milletvekilleri tarafından protesto edilen Merve Kavakçı ile Nazlı Ilıcak, 28 Şubat darbe girişimi sürecinden sonra ilk kez bir araya gelerek yaşananları paylaştı. Başakşehir’deki Çınar Kongre Merkezi’nde yapılan ‘28 Şubat, Darbeler ve Sivil Anayasa’ konulu söyleşinin moderatörlüğünü Prof. Dr. Cihangir İslam gerçekleştirdi.

Sıkıntılı dönemlerde çok iyi zannettiği dostlarını kaybetmesine rağmen, o dönemlerde Nazlı Ilıcak gibi çok iyi de dostluklar kazandığını aktaran Merve Kavakçı, “Yaşanan olaylar önceden ayarlanan bir şey değildi. Kıyafetimiz itibariyle kadınları temsil ediyorduk. Öyle anlaşılsaydı, Türkiye belki belli sorunları o günlerde çözerdi. Keşke o günlerde de bugün olduğu gibi konuşsaydık. Dönemin medyası tarafından son dakikada Türkiye’ye gelmiş gibi gösterildim. Ancak, ben partinin tabanından geliyordum” diye konuştu.

"BAŞÖRTÜLÜ OLMAM REJİM TARAFINDAN TEHDİT OLARAK ALGILANDI"

Hukuk camiasının ifadesiyle hukuk cinayetinin işlendiğini belirten Kavakçı, “Şu anda eski bir milletvekiliyim. Ama milletvekili listesi arasında adımı görmeyeceksiniz. Çünkü bir yerde ‘rejim’, bu olayı unutmak ve tarihten kazımak istedi. Eski milletvekilleri arasında adımı görmeyeceğiniz gibi özlük haklarımdan istifade etmedim. Bir başörtülü kadının milletvekili olması rejim tarafından tehdit olarak algılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açtığım davayı kazanmış olmama rağmen, herhangi bir geri dönüşümü olmadı. Özlük haklarımın iadesi için TBMM’ye hukuki girişimde bulundum. Ancak henüz bir cevap almadım” ifadelerini kullandı.

"MODERNLİK KIYAFET İLE ÖLÇÜLÜYORDU"

28 Şubat sürecinde çok tuhaf bir zihniyetin olduğunu ve o dönemde hain ilan edildiğini söyleyen Kavakçı, “Batı sadece kötü tarafıyla, giyim kuşamıyla örnek alındı. Bu modernliğin kıyafet ile ölçülmesi durumudur” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcıların sorularını cevaplandıran Merve Kavakçı, “Bülent Ecevit’e hakkınızı helal ediyor musunuz?” sorusunu, “O dava en yüce mahkemeye intikal etmiştir” diyerek yanıtladı. Bu cevaptan sonra salonda alkış tufanı koptu. Ecevit, Merve Kavakçı için TBMM’de yaptığı konuşmada, ''Türkiye'de özel yaşamda kadınların giyim - kuşamına başörtüsüne kimse karışmıyor. Ancak burası özel yaşam alanı değildir. Devletin gelenek ve kurallarına burada görev yapanlar uymak zorundadır. Burası devlete meydan okunacak yer değildir'' demişti. Ecevit'in konuşmasının hemen ardından bazı milletvekilleri Kavakçı'nın yanına giderek dışarı çıkmasını istemiş, DSP'liler de kürsü etrafında toplanarak alkışla 'Dışarı' diye tempo tutmuştu.

Söyleşi tamamlanınca Merve Kavakçı ile Nazlı Ilıcak’a meclisteki başörtüsü krizini anlatan o dönemde çekilmiş bir fotoğraf hediye edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler