YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Mesaj Ve Telefonlarla Ürün Pazarlanması Tüketiciyi Bunaltıyor"

Ürünlerin, tüketicileri olur olmaz zamanlarda bunaltan mesajlar ya da telefonlarla pazarlanmasının, "kapıdan satışlar" gibi bir nevi "saldırgan satış yöntemi" olarak

Ürünlerin, tüketicileri olur olmaz zamanlarda bunaltan mesajlar ya da telefonlarla pazarlanmasının, "kapıdan satışlar" gibi bir nevi "saldırgan satış yöntemi" olarak değerlendirilebileceği bildirildi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda kapıdan satışların, "saldırgan satış yöntemi" olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Yılmaz, tüketicilerin, yeni teknolojilerin yaygınlaşması ve ürün pazarlamalarının giderek hız kazanmasının ardından mesaj ve telefon bombardımanına maruz kaldığını ifade ederek, bu konuda özellikle bankalar, GSM operatörleri veya internet hizmet sağlayıcılarına yönelik çok şikayetler aldıklarını belirtti.

Tüketicilerin, beklemedikleri bir anda mesaj ya da telefon aldıkları zaman, sağlıklı cevap veremediğini, veremeyeceğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Son yıllarda bu konularda çok sayıda şikayet alıyoruz. İstemediği halde, olur olmaz zamanlarda gelen mesajlardan ya da çalan telefonlardan şikayet edenler de var, dalgın anında fark etmeden sunulan ürünü kabul ederek, mağdur olduğunu söyleyen de var. Bu durum, tabii yakın zamanda yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'ndaki 'kapıdan satışlar' gibi 'saldırgan satış yöntemi' olarak değerlendirilebilir. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda 'kapıdan satışlar' saldırgan satış yöntemi olarak kabul edilmiştir. Bu da buna benzer olduğu için bir nevi 'saldırgan satış yöntemi' olarak kabul edip, itirazda bulunulabilir. Eğer, dalgınlık, yoğunluk anında satışı yapılan, pazarlanan ürüne 'evet' denilmiş ise bu hukuken saldırgan bir satış yöntemi sayıldığı için yok hükmündedir."

-"Tüketici önce hizmet aldığı kuruma şikayette bulunsun"-

Yılmaz, bu tür durumlarda tüketicilerin önce hizmet aldığı kuruma şikayette bulunması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Tüketici, kendi GSM operatörüne diyecek ki; 'ben bu tür mesajlardan rahatsızım.' Bu kapsamda, 'Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 'Tüketici Hakları' başlığında düzenlenen hakları çerçevesinde GSM operatörüne başvuracak. Çünkü tüketicinin istenmeyen mesaj ve iletileri almayı reddetme hakkı olduğunu bilmesi lazım. Eğer, hizmet aldığı GSM operatörü tüketicinin bu haklı talebiyle ilgili bir tedbir almadığı taktirde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı'na başvurarak, onlardan bunu talep edebilir. Tüketici, yine sonuç alamazsa Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurabilir."

Mesaj ve telefonların mesai saatleri dışında da tüketicilere ulaştığını, pazar sabahı ya da gece geç saatlerde tüketicinin telefonundaki çağrılara muhatap olabildiğini anlatan Yılmaz, "En azından bunların mesai saatleri içiyle sınırlandırılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ama, tüketici bundan gerçekten bir rahatsızlık duyuyorsa kendi hizmet aldığı GSM operatörü veya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı'na başvurarak bunları önleyebilir" dedi.

Yılmaz, tüketicilerin bir telefon hattı aldığı zaman, onun neye açık neye kapalı olduğunu ya da neye imza attığını bilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Tüketicilerimiz haklarını kullanırken, işin sonunda değil de başında bunu biliyor olmaları çok önemli. Yani bir GSM operatöründen bir hat aldığında, sözleşme imzalarken, neye açık ve neye kapalı olduğu, orada ifade edebilir. Başlangıçta bunu kapatabilir ve buna rağmen kendisine çağrı geliyorsa, bununla ilgili her türlü hukuki yola başvurabilir" diye konuştu.

Sıtkı Yılmaz, sadece bilgi verme amaçlı olan mesajların da tüketiciyi meşgul ettiğini, bunalttığını, ancak bugünkü teknolojik ortamda bunların tamamen önüne geçmenin zor olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler