HABER

Mesleki eğitimi güçlendirme programı

Mesleki eğitimi güçlendirme programı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Fransa'da işten atmayı kolaylaştıran yasanın ardından başlayan isyanların Türkiye'de hiçbir zaman yaşanmayacağını belirterek, "Türkiye'de sosyal diyalog en iyi şekilde çalışmaktadır" dedi.

Çalışma Bakanı Başesgioğlu, İNTES ve Yol-İş Sendikası tarafından düzenlenen "İnşaat sektörü ve Mesleki Yeterlilik Konferansı"na katıldı. Sheraton Otel'de düzenlenen konferansta konuşan Bakan Başesgioğlu, mesleki yeterlilik konusunun önemine değinerek, Türkiye'de eğitim sistemiyle istihdam arasındaki kopukluğu dikkat çekti. "Bizim eğitim sistemimiz memur yetiştirme kurgusunu sürdüğü için bu durumdayız" diyen Başesgioğlu, Türk Milli Eğitim sisteminin girişimci, kendi işini yapan insanlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'de mesleki yeterlilik konusunda akredite edecek bir kuruma ihtiyaç olduğunu kaydeden Başesgioğlu, bu kapsamda Başbakanlığa gönderilen Ulusal Mesleki Yeterlilikler Karumu Yasa Tasarısı'nın en yakın zamanda TBMM Genel Kurulu'na gelerek yasalaşmasını beklediklerini söyledi. Mesleki yeterlilik konusunda akreditasyon yapacak bir kuruma ihtiyaç olduğunu kaydeden Başesgioğlu, bunun hem Türkiye'nin iç dinamikleri için hem de AB'ye uyum için gerekli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin gelecek 10-20 yıl içerisinde hangi mesleklere ihtiyaç duyacağını ya da hangi mesleklerin yok olmaya yüz tuttuğunu izleyecek bir sistemi oluşturması gerektiğini belirten Başesgioğlu, "Bu kurum Türkiye'deki meslek standartlarını belirlemeye yardımcı olacak. Yükselen meslekleri tayin edecek, bu çerçevede eğitim kurumlarından bu düzeyde eğitim vermelerini isteyecek. Hatta Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu yönde eleman yetiştirilmesi için müfredat değişikliği talebinde bulunacak. Bu sistem eğitim ile istihdam arasında gerçek bir bağ kuracak" şeklinde konuştu.

Başesgioğlu, Türkiye'de çıkartılan yasaların tamamının sosyal tarafların görüşleri ile birlikte hazırlandığının altını çizerek özellikle 1475 sayılı İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'nın katılımcı anlayışla yürütüldüğünü belirtti. Fransa'da işten atmayı kolaylaştıran yasanın ardından isyan başlatan işçileri hatırlatan Başesgioğlu, "Türkiye'de hiçbir zaman Fransa'daki üzücü olaylar yaşanmaz. Türkiye'deki sosyal diyalog en iyi şekilde çalışmaktadır. Konfederasyonlarımız bu olgunluktadır. Meseleleri masa başında oturarak ülkemiz şartlarını konuşarak çözmeye muktedir insanlarız" açıklamasında bulundu.

TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ise Avrupa entegrasyonunu da temin edecek ulusal sistemi kurmak üzere hazırlanan Ulusal Mesleki yeterlilikler Kurumu Yasa Tasarısı'nın bir yılı aşkın süredir yasalaşmayı beklediğini belirterek, hükümetin sosyal tarafların etkin rolüne ve işbirliğine fırsat verecek, özerk bir kurum yaratma yönünde artık son adımı atmasını temenni ettiğini ifade etti. Bu konuda kamudan çok sosyal tarafların üzerine sorumluluk verilmesi gerektiğini belirten Kutadgobilik, "İşçinin de işverinin de elini taşın altına koymasını şart olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler