YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mesleki Teknik Eğitim Çalıştayı

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Türkiye'de nitelikli insan gücü yetiştirilmesi için mesleki teknik eğitim konusuna...

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Türkiye'de nitelikli insan gücü yetiştirilmesi için mesleki teknik eğitim konusuna önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Endüstri Meslek Lisesi eğitimi 4 yarı yıl olarak düzenlenmeli, bu okulların Döner Sermaye Yönetmeliği' değiştirilmeli, öğrencilerin döner sermayeden pay alması sağlanmalı ve bu okullardan dikey geçiş sağlanmalı" dedi.

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Türk Eğitim Sen'in İçkale Otel'de düzenlediği 'Mesleki Teknik Eğitim Çalıştayı'nda açıklamalarda bulundu. Türk eğitim sistemi içinde mesleki eğitimin atar damar olduğunu, bu tıkanırsa tüm eğitim sisteminin öldürülmüş olacağını belirten Erçelebi, Cumhuriyet kurulduktan sonra devleti ayağa kaldırmak için Kız ve Erkek Sanat Enstitüleri ile Köy Enstitüleri'nin kurulduğunu anımsattı. Erçelebi, bu enstitülerin bilgi, beceri ve üretime dayalı olduğunu ancak yıllar içinde hepsinin ortadan kaybolduğunu söyledi. Bu okullarda usta-çırak ilişkisinin yanı sıra iş ahlakının da öğretildiğine dikkat çeken Erçelebi, Türkiye'nin geçtiği sıkıntılı dönemde bu konunun gündeme getirilmesini çok önemli bulduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerin mesleki teknik eğitime önem verdikleri ve ürettikleri için geliştiklerini belirten Erçelebi, Türkiye'nin bu sorunu çözmesi gerektiğini kaydetti. Erçelebi, "4+4+4 sisteminden önce 'Çırak bulamıyoruz' diye yakınan İktidar, bu sistem oturduktan sonra imam hatip okullarının orta kısmını açtı. Ancak endüstri meslek liselerine gereken önemi vermedi" dedi.

Erçelebi, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Önümüzdeki eğitim öğretim yılından sonra endüstri meslek liselerinin orta kısımları açılmalıdır. Endüstri Meslek Liseleri'nde eğitim-öğretim 4 yarı yıl olmalı. Bir yarı yıl okulda, bir yarı yıl uygulamada geçirilmelidir. Endüstri Meslek Liseleri'nin Döner Sermaye Yönetmeliği değiştirilmelidir. Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri yatılı okutulmalı, onlara koğuşta değil, odalarda barınma imkanı sağlanmalı. Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri sigortalanmalı. Endüstri Meslek Lisesi'ndeki öğretmenlere de döner sermayeden pay verilmeli. Nitelikli eğitim verilerek mesleki teknik eğitimde okuyan öğrencilere yüksek öğretim dikey geçiş kontenjanı sağlanmalı."

Önerilerinin yaşama geçirilmesi durumunda bu okullara büyük talep olacağını, devletin okul, hastane, adliye gibi kamusal faaliyet gösteren binalarını yapmak için başkalarına ihale vermeyeceğini belirten Erçelebi, teknik eğitimin niteliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Tüm önerilerin masaya yatırılması ve bu konudaki sıkıntının giderilmesi için Teknik Eğitim Şurası yapılmasını isteyen Erçelebi, "Dünyanın hiçbir ulusundan geri değiliz. Hatta tam tersi, ileriyiz. O halde bütün gücümüzü ortaya koymalıyız" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler