Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Aziz Çatanak, “Meşrubatlarda, bisküvilerde, çikolatalarda, baklava ve tatlılarda glikoz şurubu yaygın olarak kullanılmaktadır” dedi.
2000’li yıllardan itibaren nişasta bazlı sıvı şeker üretiminin Türkiye'de başladığı belirten Çatanak, ”Bir Amerikalı şirket tarafından mısır şurubundan şeker elde edildi. Günümüzde bu üretimi yapan şirketler giderek artmaktadır” dedi.
“SANAYİCİ GLİKOZ ŞURUBUNU FİYATI DÜŞÜK DİYE TERCİH EDİYOR”
Çatanak, glikoz şurubunun özellikle şeker sanayisinde kullanıldığını söylerken, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Sanayicinin nişasta bazlı şeker kullanmasının birinci nedeni fiyattır. Pancardan edilen şekerin kilosu iki lira iken glikoz şurubunun fiyatı ise bir lira civarındadır. Bu da sanayiciye yüzde 50 fiyat avantajı sağlamaktadır. İkinci nedeni ise kristal şekerin saklanması ve depolanması daha zahmetli ve maliyeti fazladır. Nişasta bazlı sıvı şekeri depolamak ve saklamak çok kolaydır.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz