İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kapsamının geniş tutularak uygulanamaz hale getirildiğini savunan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, “Birkaç kişinin çalıştığı muhasebe büroları ile tehlikesiz ve az sayıda işçi çalıştıran benzer işletmeler, yasa kapsamından çıkartılarak, yasa yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.
BSMMMO’nun BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında, Emekli İş Başmüfettişi Şenel Şen ve İş Teftiş Kurulu İş Başmüfettişi Hayrettin Saldı'nın sunumunda, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile Risk Değerlendirilmesi Uygulamaları' konulu panel düzenlendi. Meslek mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleşen panelin açılış konuşmasını yapan İş Teftiş Kurulu İş Başmüfettişi Hayrettin Saldı, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın yükümlülüklerinin fazla olduğunu bildirerek, yasa kapsamına girme şartlarının iş yerinden iş yerine farklılık gösterdiğini, risk değerlendirmesinin ise iş yerlerinin tamamını kapsadığını duyurarak, sözü yürürlüğe giren yasa ve uygulamalar hakkında detaylı bilgi aktarmak üzere, Emekli İş Başmüfettişi Şenel Şen’e bıraktı.
PARA CEZA ORANLARI
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın uygulamada ne gibi değişiklikler getirdiğine ilişkin bilgi vererek sunumuna başlayan Emekli İş Başmüfettişi Şenel Şen, “Yasa ile birlikte, ağır ve devamlılık arz eden para cezaları geldi. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile birlikte, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerin yapıldığı işyerlerine 50’den fazla çalışan varsa 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren uzman bulundurma yükümlülüğü getirildi. 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerine ise 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren uzman ve hekim bulundurma yükümlülüğü getirildi. 50’nin üzerinde işçi çalıştıran bütün işyerleri, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle kanun kapsamına girdi” diye konuştu.
SAĞLIK RAPORU ALMAMAMININ CEZASI BİN TL
6331 Sayılı Yasa ile cezaların da ağırlaştığını dile getiren Şenel Şen, şunları söyledi:
“Bir işçinin sağlık raporu almamasının cezası 4857 Sayılı Yasa’da 200 TL iken bu ceza yeni yasayla işçi başına bin TL’ye çıkarıldı. Mesela işyerlerinde uzman ve hekim bulundurmamanın cezası 5 bin TL. Sağlık elemanı veya hemşire bulundurmamanın cezası ise her ay için 2 bin 500 TL. Risk değerlendirmesi yapmayan işverenlere birinci ay için 3 bin TL, tekerrür eden aylar için ise 4 bin 500 TL olarak para cezası verilecek.”
YASANIN KAPSAMI DARALTILMALI
Meslek mensuplarının ilgiyle dinlediği ve yoğun katılım gösterdiği panelin soru-cevap bölümünde söz alan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu ise 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kapsamının çok geniş tutulduğunu savunarak, “Yasa kapsamının geniş tutulması, yasayı uygulanamaz hale getirmektedir. Ayrıca, kapsamın geniş tutulması yasanın asıl amacına ulaşmasına da engel olmaktadır” dedi.
Konuşmasında, birkaç kişinin çalıştığı muhasebe bürolarının yasa kapsamında değerlendirilmesinin yanlış olduğunu da ifade eden BSMMMO Başkanı Topcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tehlikesiz ve az sayıda işçi çalıştıran benzer işletmeler kapsamdan çıkartılarak, yasa yeniden gözden geçirilmelidir. Yasada yer alan tehlikeli küçük işletmelerle ilgili uygulamaya geçişin ise biraz daha ertelenmesi yönünde değişiklik yapılması gerekir. Ayrıca, bazı işletmelerin iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğunun da yasadan kaldırılması yerinde olacaktır.”
BAOB Yerleşkesi’nde düzenlenen panel, konuşmacılara günün anısına plaket takdim edilmesiyle sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz