HABER

Metabolizmanızı hızlandıracak bitki çayları

Fazla kilolar günümüzün baş ağrıtan sorunlarından biri haline geldi. Bunun için uygulanan düşük kalorili diyetler, egzersizler kilo kaybına yeterli gelmiyorsa bu noktada devreye metabolizma hızının artırılması girer.

Metabolizmanızı hızlandıracak bitki çayları

Metabolizma hızı, vücudun tüketilen gıdaları enerjiye dönüştürme ve kalori yakabilme kapasitesidir. Metabolizmanın hızlı çalışması, tüketilen besinlerin enerjiye dönüştürülüp yağ olarak depolanmasına imkan tanımadan tamamen yakılmasını sağlar. Buna karşın yaşlanma veya bir hastalık sonucunda metabolizma hızı yavaşlamışsa vücudun besinleri enerjiye dönüştürme kapasitesi bozulmuş demektir. Bu durumda tüketilen gıdaların kilo olarak vücutta depolanması kaçınılmaz olur.

Diyet listelerinin pek çoğunda iştah kapatıcı, yağ yakıcı, ödem atıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı özellikleri sebebiyle bitki çaylarına yer verilir. Bütçe dostu ve sağlıklı birer diyet yardımcısı olan bitki çayları içerikleri sayesinde bölgesel kilo kaybında da etkili olabilir. Kilo vermede bir diğer kilit nokta ise kişinin iştahıdır. Dizginlenemeyen iştah kilo vermenin önünde büyük bir engeldir. Küçük porsiyonlar halinde sık aralıklarla yemek yemek, bol su tüketmek iştahı azaltmada etkili olabilir. Ayrıca ara öğünlerde tokluk hissi veren bitki çayları tüketmek oldukça yararlı olur. Ana öğünlerden sonra gelen açlık krizlerinde içimi kolay, tadı güzel olan bitki çaylarından bol bol tüketilebilir. Böylece iştah dizginlenerek açlık krizleri önlenir.

Metabolizma Hızlandıran 10 Bitki Çayı

1. Yeşil çay

iStock-833335286 (2)

Antioksidan bakımından oldukça zengindir, vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. İçindeki epiogallocatechin-3-gallat adı verilen madde yağ yakımını kolaylaştırır. İçeriğindeki kafein sayesinde metabolizmayı %4'e kadar hızlandırdığı kanıtlanmıştır. Yemeklerden sonra tüketildiğinde kan şekerinin aniden yükselmesini önler. İştahı kapatıcı, enerji verici, sindirim sistemini rahatlatıcı pek çok yararlı özelliği vardır.

Yeşil çayı hazırlamak için bir fincana bir çay kaşığı kadar kurutulmuş yeşil çay yeterlidir. 2-3 dakika sıcak su ile demlenerek içilebilir.

2. Mate yaprağı çayı

İçerdiği kafein ve teobromin gibi maddeler sayesinde metabolizmayı hızlandırır, uyarıcı bir bitki çayıdır, bölgesel kilo vermede etkilidir. Zor eriyen yağların vücuttan atılmasına yardımcı olur. En önemli özelliği iştah azaltmasıdır. Tokluk hissi veren çaylar arasında sayılmaktadır. İnsan vücuduna enerji ve dinçlik verir. Ödem atılmasını sağlar, idrar söktürücüdür.

Mate çayı için bir fincana bir çay kaşığı kadar kurutulmuş mate yaprağı yeterlidir. 3 dakika sıcak suyla demlenerek içilebilir. Yalnızca mate yapraklarının aşırı kaynar suda yerine oda sıcaklığına gelmiş suda demlenmesine dikkat edilmelidir. Böylece tadı acı olmaz, içimi kolaylaşır.

3. Oolong çayı

iStock-493068655

Oolong çayı, yeşil çay ve siyah çay gibi camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Ancak onlardan farkı yapraklarının işlenme süresidir. Oolong yapraklarının fermantasyon işlemi yeşil çaydan daha uzun, siyah çaydan ise daha kısa sürelidir.

Oolong çayı metabolizma hızını artırır. Yağ yakımını hızlandıran çay olarak diyet listelerinde takviye olarak yerini alır. Sahip olduğu çeşitli antioksidanlar sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Aynı familyadan geldiği yeşil çay ile siyah çayda bulunmayan polifenol adlı madde sayesinde etkili bir şekilde kan şekerini düşürür. Günde 2 veya 3 bardak içilen oolong çayı, ilaç kadar etkili düzeyde kan şekerini düşürebilir.

Oolong çayı bir fincana bir çay kaşığı oolong yaprağı ölçüsüyle demlenir.

4. Beyaz çay

Beyaz çay, siyah çay ve yeşil çayla aynı familyadan gelmektedir. Camellia sinensis denen bitkinin yapraklarından elde edilir. Fakat bu bitkiden seçilen yapraklar ve işlenme şekli bakımından diğerlerinden ayrışır. Beyaz çay için camellia sinensis bitkisinin olgunlaşmamış, üzeri beyaz tüyle kaplı yaprakları toplanır. Daha hafif aromalı ve yumuşak içimlidir.

İçeriği sayesinde yağın vücutta depolanmasını önler, mevcut yağların parçalanmasına yardım eder. İçerdiği polifenol adlı madde ve kafein sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.

Beyaz çay demlemek için bir fincana 2 çay kaşığı beyaz çay yaprağı yeterlidir. Doğrudan kaynamış su 5-7 dakika bekletildikten sonra demlemek için kullanılır. Böylece hafif aromalı ve yumuşak içimli bir beyaz çay demlenebilir. Demleme süresi 7 dakikayı aşmamalıdır.

5. Rezene çayı

iStock-647196742 (1)

Rezene çayı antioksidan bakımından zengindir. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Ödem attırıcıdır. Özellikle mideyi ve sindirim sistemini rahatlatması sebebiyle pek çok diyet listesinde yer alır. Sindirim sistemini rahatlatarak metabolizmayı hızlandırır, bağırsakların temizlenmesini sağlar. Yağ yakıcı ve iştah kapatıcı özellikleri olan bir çaydır.

Rezene çayı demlemek için bir fincana 1-1.5 çay kaşığı rezene tohumu eklenir ve üzerine kaynar su dökülür. Demlenme süresi ise 10 dakikadır. Her öğünden sonra bir fincan tüketilmesi uygundur.

6. Funda yaprağı çayı

İdrar söktürücü etkisi ile böbreklerin çalışmasına yardımcı olur. Ödem atıcıdır. Böbrekleri temizler, idrar yolları hastalıklarına karşı koruyucudur. Bu yönüyle vücuttan toksinlerin atılması için de kullanılır. Bağırsakları temizleyerek sindirim sistemini rahatlatır. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle kilo vermeye yardımcı olur. Yemeklerden önce tüketildiğinde iştahın kesilmesini sağlar. Ara öğünlerde tüketildiğinde ise uzun süreli tokluk hissi verir.

Yarım litre kaynamış suya 6 çay kaşığı kurutulmuş funda yaprağı eklenerek bitki çayı demlenebilir. Demlenme süresi 10 dakikadır. Günde 2 fincan tüketilebilir.

7. Zencefil çayı

iStock-183412906

Zencefil, damar genişletici etkiye sahiptir. Bu sayede kan dolaşımını hızlandırır ve vücut sıcaklığının artmasına sebep olur. Böylece termojenik bir etkiyle metabolizmayı hızlandırır. Zayıflamaya bir diğer katkısı da sindirimi rahatlatması, kabızlığa iyi gelmesidir. Uzun süreli tokluk hissi yaratır ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Zayıflama çayı olarak piyasada satılan hemen hemen her bitki çayının içinde zencefil bulunur.

Bir fincan kaynamış suya 30 gram kadar dövülmüş zencefil kökü eklenerek 20 dakika demlenir. Zencefil çayının içine limon sıkılırsa antioksidan özelliği daha da artar, içimi güzelleşir.

8. Tarçın çayı

Tarçın da zencefil gibi vücut sıcaklığını artırarak termojenik etkiyle metabolizmayı hızlandırır, yağ yakılmasını sağlar. Mide ağrısına ve hazımsızlığa iyi gelir. Bu yönüyle de pek çok diyet listesinde yer alır. Toz tarçın ve kabuk tarçın olarak çayı demlenebilir.

Tarçın çayı demlemek için bir fincan sıcak suya bir adet kabuk tarçın ve bir çay kaşığı siyah çay eklenir. Bu şekilde su kaynatılır ve 10 dakikalık demlenme süresi sonunda bitki çayı hazırlanmış olur.

9. Maydanoz çayı

İdrar söktürücü etkisiyle diyet listelerinde sıkça yer alır. İçindeki yüksek oranlı antioksidanla vücudu temizler ve kolesterolü düşürür. En etkili idrar söktürücü, ödem atıcıdır.

1 su bardağı maydanoz çayı için 2 çay kaşığı kurutulmuş maydanoz veya 4-5 sap taze maydanoz yaprağı sıcak suda 5 dakika demlenip süzülür.

10. Sinirli ot çayı

En önemli özelliği iştahı kapamasıdır. Laksatif etkisiyle kabızlığı önler, toksinleri attırır, sindirim sistemini rahatlatır. Böylece metabolizmayı hızlandırarak yağ yakılmasını sağlar. Lif yönünden zengin olduğu için tok tutar.

1 su bardağı sinirli ot çayı için 1 yemek kaşığı kurutulmuş sinirli ot yaprağı yeterlidir. Sıcak suyla 10 dakika demlenerek sinirli ot çayı hazırlanabilir.

Not: Metabolizmayı hızlandıran bitki çaylarının pek çoğunda kafein bulunur. Bu yüzden bitki çayları gereğinden fazla tüketilirse kalp çarpıntısı, baş dönmesi, uykusuzluk gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Buna ek olarak tansiyon düzenleyici, kan seyreltici ilaçların yanı sıra antidepresan ve insülin direnci gibi sağlık sorunları sebebiyle kullanılan ilaçların bitki çayları ile etkileşim gösterme ve etkisini yitirme ihtimali bulunur.

En Çok Aranan Haberler