HABER

Metal işçileri grevinde karar verildi: 'Direnişe devam'

Renault direnişiyle başlayan metal işçileri grevi devam ediyor. Binlerce işçinin direnişi sonucunda atılan hamleler sonuç vermedi ve bunun sonucunda metal işçileri grevinde devam kararı alındı.

Metal işçileri grevinde karar verildi: 'Direnişe devam'

Bursa'da Renault'a ait fabrikalarda başlayan Renault direnişinde, metal işçileri grevi devam ettiriyorlar. Binlerce metal işçisinin 'Kaybedecek bir şeyimiz yok, gemileri yaktık' düşüncesiyle başladıkları grev yayılarak devam ediyor. Önce otomotiv devlerinden Renault fabrikasında başlayan Renault direnişi, ardından TOFAŞ'a sıçradı. Buralardan da yedek parça üreticileri olan Coşkunöz ve Mako fabrikalarıyla yan sanayiye de sıçrayan metal işçileri grevinde 12 binden fazla işçi üretimi durdurdu ve isteklerinin karşılanmasını beklemeye başladı.

Son olarak İşçi temsilcilerinin Oyak Renault Genel Müdürü Ales Bratoz ile yaptıkları görüşme ardından yapılan açıklamada "eyleme devam" kararı alındı. Oyak Renault fabrikasi önünde ve içeride eylemlerine devam eden işçiler bağlı bulundukları Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası aleyhine slogan atarak kendilerini yalnız bıraktıkları gerekçesiyle tepkilerini dile getirdi. İşçi temsilcisi Erhan İmralı, Renault işçileri olarak kendilerinin de işbaşı yapmak istediklerini belirterek, şöyle dedi:

“14 Mayıs’ta başlatmış olduğumuz haklı mücadeleyi sürdürüyoruz. 20 Mayıs’ta yaptığımız müzakerede Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikasının BOSCH fabrikası için imzalanan toplu iş sözleşmesindeki parasal haklar ile diğer konularda Genel Müdür Ales Bratoz’un teklifini kabul ettik. Ancak, bu teklifi redakte etmek için üst kata çıkan yönetim 2 saat 15 dakika sonra son derece mahcup bir şekilde salona gelerek MESS’in aramızdaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) iyileştirmesine izin vermediğini bildirdi ve toplantı sonlandı. Kendi ettikleri teklifi kendileri revize ederek bugün ‘şaka gibi’ bir teklifle karşımıza çıktılar. 20 Mayıs’ta Renault Genel Müdürü Ales Bratoz’un yaptığı teklifi hiçbir revize olmadan imzalamaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz.”

RENAULT AVRASYA BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Renault Avrasya Başkanı Kugler, Bursa’de Renault işçi direnişiyle ilgili “Türkiye’ye uzun vadeli bakıyoruz ama eğer istikrarsızlık geldiğini görürsek o zaman yatırımlarımızı gözden geçiririz” dedi.

"Biz Türkiye'ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye'deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar. Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz. Çünkü bu bir tehdit; istikrar ortamını ve sosyal barışı değiştiren bir durum."

METAL İŞÇİLERİ GREVİNDE HEDEF SENDİKA

Metal işçileri grevinin başlıca nedenleri; ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma saatlerinin azaltılması ve Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan çıkartılması. 8 yıldır TOFAŞ fabrikasında çalışan bir işçi cebine ayda 1500 ila 1600 TL arasında paranın girdiğini söylüyor. Bu miktara tüm fazla mesailerle birlikte, tüm sosyal yardımlar da dahil.

Bursa'nın en büyük fabrikalarından ikisi olan TOFAŞ ve Renault'ta üretimin eylemlerle durması yan sanayiye de yayılmış durumda. Aynı grup toplu iş sözleşmesine tabi olan başka fabrikalardan işçiler vardiya çıkışlarında Renault önüne gelerek gelişmeleri takip ediyor.

OSD'DEN METAL İŞÇİLERİ GREVİ AÇIKLAMASI

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin "Tüm çalışanlarımızı sağduyuyla davranmaya, işlerine, sanayimize ve ülkemiz menfaatlerine sahip çıkmaya ve yasal olmayan eylemleri derhal durdurmaya çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

OSD açıklamasında, dernek üyesi otomotiv fabrikaları ile ana sanayiye parça tedarik eden bazı yan sanayi şirketlerinde başlatılan toplu iş bırakma eylemlerinin, çalışanlara, ailelerine ve otomotiv sanayiye zarar verdiği ifade edildi.

Otomotiv sanayini bağlayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nin, 2014 yılının ikinci yarısında otomotiv sanayinde faaliyet gösteren sendikalarla 31 Ağustos 2017'ye kadar yasal prosedürler çerçevesinde geçerliliğini koruyacak şekilde imzalandığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede, 3 yıllık bir süre için geçerli olan ve bağlayıcılığı bulunan Grup Toplu İş Sözleşmesi yürürlükteyken, otomotiv sanayimiz şirketlerinde başlatılan eylemler haksız ve yasa dışıdır. Halen devam eden eylemler sebebiyle, ülkemizin ihracat ve Ar-Ge lideri otomotiv sanayimiz üretimi durdurmak zorunda kalmış, taahhüt ettiği siparişleri karşılayamaz duruma gelmiş ve uluslararası pazarlarda zor durumda kalmıştır. Takdir edileceği üzere mevcut eylemlerin devam etmesi durumunda, sanayimiz çok zor bir durumda kalacak, pazar ve sipariş kayıpları sebebiyle faaliyetlerinde azalma, dolayısıyla istihdam kaybı kaçınılmaz olacaktır."

Açıklamada, bu durumun ayrıca Türkiye'de yeni yatırım düşünen mevcut ve potansiyel uluslararası yatırımcıları bu kararlarını yeniden düşünmeye yönelteceği ifade edildi.

Halen otomotiv sanayi şirketlerinde devam eden eylemlerin bir an önce bitirilmesi, çalışma huzurunun sağlanması ve üretimin başlamasının başta ülke olmak üzere tüm tarafların menfaatine hizmet edeceğinin altı çizilen açıklamada, "Bu çerçevede tüm çalışanlarımızı sağduyu ile davranmaya, işlerine, sanayimize ve ülkemiz menfaatlerine sahip çıkmaya ve yasal olmayan eylemleri derhal durdurmaya çağırdığımızı kamuoyuna duyururuz" denildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler