Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, Metal-Makine sektörü, gerek kapsadığı istihdam büyüklüğü açısından gerekse ağır ve tehlikeli işler kapsamında sayıldığından, sektörde çalışanların mesleki yeterliliğinin büyük önem arz ettiğini söyledi. Arslan, metal ve makine sektöründe çalışan ya da çalışma potansiyeli olan iş gücünün becerisinin ölçülüp, belgelendirileceğini ifade etti.
HAK-İŞ tarafından gerçekleşen, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca uygulanan, ‘Paydaşların Katılımıyla Metal Sektöründe Sınav ve Bilgilendirme Merkezi Oluşturma Projesi’nde son aşamaya gelindi. Proje sonunda, metal ve makine sektörüne ait 5 meslek 9 seviyede belgelendirme yapmak üzere HAK-İŞ Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (HAK-İŞ MEYEB) kuruldu. Projenin tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, “Bugün burada Türkiye’de bir ilki kamuoyu ile paylaşmanın gururu ile bir araya gelmiş bulunuyoruz. HAK-İŞ olarak ezber bozan bu yeni yapıyı ülkemiz açısından büyük bir adım olarak değerlendiriyoruz.” diye konuştu.
1 MİLYONLUK YATIRIM
Metal makine sektöründe ölçme değerlendirme konusunda uluslararası standarda uygun sınav ve belgelendirme sisteminin kurulduğunu ifade eden Arslan, proje için 1 milyon liralık yatırımla özel bir mekanın sağlandığını bildirdi. Türkiye’de gelenekselleşmiş bir yapının olduğunu aktaran Arslan, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle kamu kurumlarında bir yargı oluşmuş. Sendika denilince maalesef bir konfederasyon akla geliyor. Bakanlıklardan en alt birime kadar bu konuda gerçekten şikayetimiz var. Neden her yerde bir konfederasyon öne çıkıyor. Biz dişimizle tırnağımızla kazıyarak bir şeyler elde ediyoruz ama bu algıyı kıramıyoruz. Sendikal faaliyetlerimizi çatışma değil uzlaşma üzerine kuruyoruz ama o önyargılar kırılmıyor.”
Arslan, 2009 yılından bu yana devam eden ve proje ile son 26 aydır aralıksız bir çalışma ile gerçekleştirilen meslek standardı oluşturma, ulusal yeterlilik hazırlama ve yeterliliklere ilişkin soru bankaları ve sınav yazılımı oluşturma, personel belgelendirmeye ilişkin uluslararası kriterlere uygun kalite sistemi oluşturma konularında nihai aşamaya gelindiğini kaydetti. Arslan şöyle konuştu: “Projemiz ile metal-makine sektöründe 5 meslek 9 seviyeye ilişkin sınav ve belgelendirme sistemi oluşturulmuş olup aynı zamanda Mesleki Yeterlilikler Kurumu tarafından yürütülen MYK’nın ve Ulusal Yeterliliklerin Güçlendirilmesi Projesinin genel amaçlarına büyük katkı verilmiştir.”
"SEKTÖRDE ÇALIŞANLARIN MESLEKİ YETERLİLİĞİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"
Arslan, işlerinin burada bitmediğini vurgulayarak, "Önümüzde yapacak daha çok iş var. Öncelikle metal ve makine sektöründe çalışan ya da çalışma potansiyeli olan iş gücünün becerisini ölçeceğiz ve belgelendireceğiz. Orta vade de ise HAK-İŞ MEYEB Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nin kapsamını Konfederasyonumuzun faaliyet gösterdiği diğer sektörlerle genişleteceğiz. Dolayısıyla sınav ve belgelendirme konusunda Türkiye’de faaliyet gösteren en önemli aktörlerden biri olacağız. Proje kapsamında faaliyet gösterilen metal-makine sektörü, gerek kapsadığı istihdam büyüklüğü açısından gerekse ağır ve tehlikeli işler kapsamında sayıldığından, sektörde çalışanların mesleki yeterliliği büyük önem arz etmektedir. Kalitesi ispatlanmış güvenilir ölçme ve belgelendirme sistemi büyük bir ihtiyaçtır.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz