HABER

Meteoroloji açıkladı:Haziran da böyle geçecek

Haziran ayının ortasına kadar yağış var.

Meteoroloji açıkladı:Haziran da böyle geçecek

Haziran ortasından itibaren meteorolojik şartlar mevsim normallerine dönecek. La Nina etkisini, (Batı Pasifik Okyanusu'nda görülen okyanus akıntısının normalden ılık olması) sürdürmeye devam edecek.

Hava durumu - 5 günlük sonuçları öğrenin

Türkiye, Marmara ve Kuzey Ege kıyıları dışında bol yağışlı bir bahar mevsimi geçirirken, yağışların bu zamana kadar sürmesi, atmosferin üst seviyelerinde yurdu etkileyen kuzeyli hava akımlarının soğumaya neden olması ve bu soğuk havanın uzunca bir süre ülke üzerinde blokaja uğramasına dayanıyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Mayıs ayı boyunca da yurt genelinde etkili olan bahar yağışlarını değerlendirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütünün, 25 Ocak 2011 tarihinde, La Nina etkisinin (Batı Pasifik Okyanusu'nda görülen okyanus akıntısının normalden ılık olması) son yüzyılın en önemli seviyesinde olacağını açıkladığını anımsatan Çağlar, şunları söyledi:

“Ülkemiz Marmara ve Kuzey Ege kıyıları dışında bol yağışlı bir bahar mevsimi geçiriyor. Yağışlı sistemlerin Akdeniz üzerinden gelmesi, atmosferin üst seviyelerinde yurdumuzu etkileyen kuzeyli hava akımlarının soğumaya neden olması ve bu soğuk havanın uzunca bir süre ülkemiz üzerinde blokaja uğraması sonucu ısınmaya bağlı kararsızlık yağışlarının güney, iç ve doğu bölgelerde etkili olması meteorolojik açıdan yağış fazlalığının en önemli nedenleri arasında yer alıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütünün açıklamasında La Nina etkisinin, mayıs ayını da içine alacağı ve yaz başlangıcında yavaş yavaş azalacağı öngörüsünde bulunulmuştu. Bu nedenle haziran ayının ortasından itibaren meteorolojik şartların mevsim normallerine döneceği tahmin ediliyor.”

YAĞIŞ DURUMU

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Çağlar'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye'nin 01 Ocak-30 Mayıs 2011 tarihleri arasında genel yağış durumu incelendiğinde yağış ortalamasının 356 milimetre olduğu dikkati çekiyor. Normalin yüzde 12 üzerinde olan bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 civarında daha düşük bulunuyor.

Yağışlar, aynı tarihler arasında Doğu Anadolu bölgesinde yüzde 27, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yüzde 23, Akdeniz bölgesinde yüzde 15, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 12 normalin üzerinde, Marmara bölgesinde yüzde 16 ve Ege bölgesinde yüzde 7 normalin altında görülüyor.

Yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 41, Akdeniz bölgesinde yüzde 10, İç Anadolu bölgesinde yüzde 9, Doğu Anadolu bölgesinde yüzde 5 ve Karadeniz bölgesinde yüzde 2 artış gösterirken, Marmara bölgesinde yüzde 43 ve Ege bölgesinde yüzde 24 oranında geçen yıl yağışının altında bulunuyor.

01 Ocak-30 Mayıs 2011 tarihleri arasında, Ankara yüzde 20, Adana yüzde 35, Diyarbakır yüzde 39, Samsun yüzde 47, Afyon yüzde 30, Kayseri yüzde 37, Konya yüzde 66, Erzurum yüzde 67 normalin üzerinde yağış alırken, yağışlar, Edirne'de yüzde 35, Bursa'da yüzde 19, İstanbul'da yüzde 12, İzmir'de yüzde 12 normalin altında, Antalya'da normali civarında gerçekleşti.

Yağışlar Edirne, Bursa, İzmir, İstanbul, Kayseri ve Antalya'da geçen yıl yağışının altında, Zonguldak, Rize, Afyon ve Ankara'da geçen yıl yağışı civarında, Adana, Diyarbakır, Samsun, Şanlıurfa, Konya ve Erzurum'da geçen yıl yağışının üzerindedir.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARI

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, 183 sulama maksatlı barajda doluluk oranı yüzde 74,1 civarında gerçekleşirken, doluluk oranı geçen yıla göre yüzde 5,5 fazla artış gösterdi.

Buna göre; doluluk oranı, 161 barajda yüzde 50'nin üzerinde, 6 barajda yüzde 40-yüzde 50 arasında, 9 barajda yüzde 30-yüzde 40 arasında, 7 barajda ise yüzde 30'un altında bulunuyor. Aktif doluluk oranı yüzde 30'un altında olan 7 barajdan, 1'i Dicle Havzasında (Göksu), 2'si Fırat Havzasında (Seve, Kuzgun), 2'si Kızılırmak Havzasında (Fehimli, Yalıntaş), 2'si Konya Kapalı Havzasında (Gödet, May) yer alıyor. May baraj rezervuarında düdenler sebebiyle yeterli su birikmiyor.

Geçen yıl yüzde 91,8 civarında bulunan, İstanbul içme suyu barajlarındaki doluluk oranı yüzde 94,3 olarak belirlenirken, şehre verilen suyun yüzde 87,4'ü barajlardan, yüzde 12,6'sı Yeşilçay-Melen sisteminden sağlanıyor. İstanbul'da su sıkıntısı bulunmuyor.

Ankara'da geçen yıl yüzde 36,6 civarındaki içme suyu barajlarındaki doluluk oranı yüzde 36,4 civarında. Ankara'ya verilen suyun tamamı barajlardan karşılanıyor.

İzmir içme suyu barajlarındaki doluluk oranı ise geçen yıla göre yüzde 2,5 artış göstererek, yüzde 63,2 olarak gerçekleşti. İzmir'de içme suyunun büyük kısmı Barajlardan temin ediliyor.

Bursa içme suyu barajlarındaki doluluk oranı da yüzde 2,3 artarak, 98,2 oldu. Kente verilen suyun tamamı barajlardan sağlanıyor.
İşletmede olan 67 enerji maksatlı barajda doluluk oranı ise yüzde 80,1 civarında. Geçen yıl aynı tarihte bu değer yüzde 79,6 civarındayken, barajlarda geçen yıla göre yüzde 0,5 daha fazla su bulunuyor.

SAĞANAKTA 50 EV VE İŞYERİ SULAR ALTINDA KALDI

Konya’da dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış nedeniyle yaklaşık 50 ev ve işyeri sular altında kaldı. İtfaiye ekipleri suları tahliye etti.

Kentte dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle yaklaşık 50 ev ve işyeri sular altında kaldı. Ev ve işyeri sahipleri suları tahliye etmeye çalışırken, itfaiyeye de haber verildi. İtfaiye ekiplerinin gece yarısına kadar süren çalışmaları sonucu sular tahliye edildi. Bazı adreslerdeki eşya kullanılamaz hale geldi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler