Meteoroloji Genel Müdürlüğü, özellikle kıyı Ege'de yaşanacak fırtınaya karşı uyararak soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi karşı dikkatli olunmasını istedi.
Gece boyunca devam eden güneydoğulu kuvvetli rüzgarın, sabah saatlerinden itibaren hızını arttırarak, akşam saatlerine kadar Kıyı Ege'de fırtına (50-75km/saat) şeklinde, bölgenin iç kesimlerde ise kuvvetli (30-50 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor. Fırtına sebebiyle ağaç veya direklerin devrilmesi, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi yaşanabileceği bildirildi.
Yapılan son değerlendirmelere göre ise Türkiye'nin batı bölgelerinde görülecek olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, öğle saatlerinden sonra Marmara'nın batısı (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir) ve Kıyı Ege'de (İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla), akşam saatlerinde Muğla'da çok kuvvetli olmak üzere, İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Denizli ve Burdur ile Antalya'nın batı ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor.
Hava sıcaklığı Kuzey ve iç bölgelerde 3 ila 5 derece artacağı, batı kesimlerde 1 ila 3 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgar, genellikle güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Kıyı Ege ve Çanakkale ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli (30-60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.
Yağışların, öğle saatlerinden sonra Marmara'nın batısı (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir) ve Kıyı Ege'de (İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla), akşam ve gece saatlerinde Muğla'da çok kuvvetli olmak üzere, İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Denizli ve Burdur ile Antalya'nın batı ilçelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara (ani sel, su baskını, yerel dolu yağışı, yıldırım, yağış anında kısa süreli fırtına ve ulaşımda aksamalar) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
İç ve batı kesimler ise Doğu Anadolu'nun güneyi ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde azalma, batı kesimlerde yer yer çamur şeklinde yağışlar, vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olması istendi.
ŞİDDETLİ FIRTINADAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şiddetli rüzgar ve fırtınadan korunma yöntemlerini de açıkladı. Son meteorolojik durumla ilgili güncel bilgiye sahip olunması istenirken; fırtına uyarılarının radyo ve televizyondan takip edilmesi ve meteorolojiden telefonla bilgi alınması gerektiği ifade edildi.
Meteorolojinin açıkladığı önlemler şunlardan oluşuyor:
Fırtına uyarılarını radyo ve TV'den takip edin. Meteoroloji'den telefonla bilgi alın. Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
"FIRTINA SIRASINDA GÜVENDE OLUN"
Mümkün olduğunca içerde kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.
Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
"FIRTINADAN SONRA TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN"
Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın. Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın. Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz