HABER

Metin Göktepe’nin 47. doğum günü

Metin Göktepe 8 Ocak 1996’da gittiği haberde gözaltına alındı ve gözaltında hayatını kaybetti. Göktepe, 28 yaşındaydı.

Metin Göktepe’nin 47. doğum günü

Metin Göktepe yaşasaydı bugün 47 yaşına basacaktı. Ama o, 8 Ocak 1996’da çalıştığı Evrensel gazetesinde “Mutlaka ben takip etmeliyim” diye gittiği bir haberde alındığı gözaltında hayatını kaybetti.

Peki kimdir Metin Göktepe? Hatırlayalım…

ÇİFTÇİ BİR AİLENİN ÇOCUĞU METİN

Metin, 10 Nisan 1968’de Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde dünyaya geldi. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan, 8 çocuklu bir ailenin 7. çocuğuydu.

1979’da küçük kardeşi Aziz ile birlikte İstanbul’a geldi.

Aynı yıl Esenler’deki Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu’na kaydoldu ve 5. sınıfı burada okudu. Ortaokula o zamanki adıyla Esenler Lisesi’nde başladı ve liseyi de burada okuyarak şimdiki adıyla Bakırköy İbrahim Turhan Lisesi’nden 1986’da mezun oldu.

1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’ne başladı. Üniversitede öğrenci gençlik mücadelesinin içinde de yer aldı, birçok kez de gözaltına alındı.

Gazeteciliğe 1992’de ‘Haberde ve Yorumda Gerçek’ dergisinde başladı.

7 Haziran 1995’te kurulan Evrensel gazetesinde başından itibaren yer aldı.

‘MUTLAKA BEN TAKİP ETMELİYİM’ DEDİĞİ HABERDE HAYATINI KAYBETTİ

Metin, 8 Ocak 1996’da Ümraniye Cezaevi’nde öldürülen tutukluların cenazesini izlemek için Alibeyköy’e gitti. “Bu haberi mutlaka ben takip etmeliyim” dedi. Ancak, basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı. Yüzlerce insanla birlikte gözaltına alındı ve Eyüp Kapalı Spor Salonu’na götürüldü. Daha sonra Metin'in ölüm haberi geldi.

Dönemin içişleri bakanı Teoman Ünüsan da “Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir!” sözleriyle katıldı.

Fakat duvardan düştüğü iddia edilen Metin’in kamuoyu baskısı, ailesi, arkadaşları ve meslektaşlarının ısrarlı mücadelesi sonrası gözaltında öldüğünü kabul edilmek zorunda kalındı. Dönemin içişleri bakanı Ünüsan gerçek ortaya çıkınca Metin’in annesi Fadime Göktepe'den özür diledi. Ancak acılı anne Fadime Göktepe bu özürü kabul etmeyerek sorumluların yargılanmasını talep etti.

Baskılar sonucu başlayan Göktepe cinayeti davası İstanbul’dan Aydın’a ve güvenlik gerekçesiyle Afyon’a taşındı. 28 Eylül 2000’de 5 polise “kastı aşan insan öldürmek” ve “faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek” suçlarından verilen 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezasının onanmasıyla bitti. Bir polis memuru ise Yargıtay’ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası aldı.

Fakat polislerin cezalarını tamamlamalarına 19 Aralık 2000’de yürürlüğe giren Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası’yla tahliye oldu.

METİN GÖKTEPE GAZETECİLİK ÖDÜLLERİ

Çalıştığı Evrensel gazetesi tarafından Metin Göktepe’nin anısına, 1998 yılından bu yana, doğum günü olan 10 Nisan’da “Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri” veriliyor.

18′ncisi düzenlenen “Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri” töreni bugün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilecek.

En Çok Aranan Haberler